Danmark står over for en stor omstillingsproces for at nå målet om dansk klimaneutralitet i 2045. Power-to-X (PtX) muliggør produktionen af grønne brændstoffer og materialer ved hjælp af vedvarende energikilder i stedet for primært fossile kilder og forventes derfor at blive et væsentligt element i realiseringen af målet om klimaneutralitet.
Indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling har bevilget 100 mio. kr. til fire projekter, der hver især bidrager til at fremme innovative Power-to-X løsninger.
– Med bevillingen kan vi reducere den økonomiske risiko for de virksomheder, der tør at være helt fremme og satse på nye grønne teknologier og forhåbentlig bidrage til at give danske virksomheder en konkurrencefordel i forhold til Power-to-X, siger Peter Hansen, som er formand for indstillingsudvalget i Fonden for Retfærdig Omstilling.
Projekterne bidrager på forskellig vis til skalering af Power-to-X-teknologier. Rent vand er for eksempel en afgørende ressource i PtX-processen og flere af projekterne har derfor fokus på fremme vandrensningsteknologier, som kan rense bl.a. havvand og spildevand til ultrarent vand. Øget udnyttelsesgraden af strømproduktionen fra vedvarende energikilder såsom sol og vind og optimering af integrationen af PtX-anlæg i det eksisterende energisystem er andre fokusområder.
– Danmark har en unik førerposition inden for Power-to-X. Hvis vi skal fastholde dette og bevare fremtidige arbejdspladser og investeringer i Danmark, er vi nødt til at støtte de banebrydende teknologier, der muliggør en reduktion af CO2-udledninger. Denne bevilling bidrager til, at vi kan få optimeret nogle af de Power-to-X teknologier, som vi arbejder med – og som gør, at danske løsninger på området forbliver konkurrencedygtige, tilføjer Emil Vikjær-Andresen, chef for Power-to-X hos European Energy, som er deltager i to af de støttede projekter.
Beskrivelse af de fire projekter:
HYFLEX
European Energy er blevet tildelt 34,6 mio. kr. til at etablere et brintlager og udvide det eksisterende metanolanlæg ved PtX-anlægget ved Kassø. HYFLEX-projektet vil optimere driften ved at demonstrere en højere udnyttelsesgrad af strømproduktionen fra Solar Park Kassø og sikre en optimal balancering af anlægget i forhold til det offentlige elnet.
Partnere: Kassø PtX Expansion ApS, Solar Park Kassø ApS, EMD International, Energy Cluster Denmark, work-live-stay Southern Denmark, Aalborg Universitet og Syddansk Universitet.
FiBrane
Aalborg Universitet er blevet tildelt 6,8 mio. kr. til at videreudvikle en ny membranteknologi, der effektivt kan rense havvand til ultrarent vand til brug i elektrolyseprocesser. Dette projekt adresserer den udfordring, at PtX-værdikæden kræver store mængder vand for at realisere sit fulde potentiale.
Partnere: Leap Solutions ApS
Sektorkobling i Aabenraa
European Energy og Aabenraa Kommune, i samarbejde med DTU, Aabenraa Havn og EUC Syd, har fået tildelt 35 mio. kr. til at optimere sektorkobling ved integration af PtX-anlæg i det eksisterende energisystem. Projektet omfatter udvikling af teknologi til oprensning af spildevand til ultrarent vand, etablering af rørinfrastruktur og kompetenceudvikling for medarbejdere og studerende.
Konkurrencedygtig PtX
Indstillingsudvalget har tildelt 23,7 mio. kr. til blandt andre Energy Cluster Denmark og Stiesdal Hydrogen, der vil øge konkurrencedygtigheden for Power-to-X. Projektet fokuserer på at udvikle et modulopbygget koncept til opsætning af elektrolyseanlæg ved at analysere forskellige modeller og scenarier for skalerbare site-layouts. Derudover vil projektet understøtte kompetenceudvikling inden for PtX i Sydjylland gennem uddannelsesaktiviteter på mellemlange og lange uddannelser.
Partnere: Stiesdal Hydrogen, Everfuel, KK Wind Solutions, Welcon, Fredericia Maskinmesterskole (FMS), Syddansk Universitet (SDU) og Work-Live-Stay Southern Denmark (WLS)
Fakta om Fonden for Retfærdig Omstilling:
Fonden for Retfærdig Omstilling er en EU-fond, som yder støtte til de områder, der er mest berørt af omstillingen til klimaneutralitet. I april 2024 åbnede fonden for ansøgninger under temaet ”Udvikling af værdikæder inden for Power-to-X” for at understøtte nord- og sydjyske styrkepositioner samt den grønne omstilling ved at støtte udviklings-, demonstrations- og skaleringsprojekter mv., som kan bidrage til at gøre nye nøgleteknologier mere markedsparate.
Fonden for Retfærdig Omstilling medfinansierer projekter, der skal:
• Understøtte stærke lokale, grønne erhvervsfyrtårne
• Understøtte udviklingen af brun bioraffinering såsom pyrolyse
• Sikre udviklingen af CO2-fangst, -lagring og brintrelaterede teknologier
• Sikre bedre vilkår for grøn omstilling i danske SMV’er
• Fremme værdikædesamarbejder inden for Power-to-X
Midlerne fra Fonden for Retfærdig Omstilling bliver udmøntet af et særskilt indstillingsudvalg bestående af medlemmer med erhvervsmæssig indsigt og teknisk ekspertise inden for klima- og energiområdet.
Erhvervsstyrelsen er forvaltningsmyndighed for Fonden for Retfærdig Omstilling i Danmark.