Hvis man er ingeniør, naturvidenskabelig kandidat eller it-professionel, er ældre end 55 år og arbejder i staten, så er risikoen for at blive afskediget markant højere, end den er for de yngre kolleger. Det viser en ny opgørelse over afskedigelsessager fra september 2021 til og med august i år, hvor medlemmerne har fået rådgivning fra IDAs jurister.

Helt konkret udgør andelen fyrede medlemmer, der er ældre end 55 år hele 41 pct. af afskedigelsessagerne indenfor staten, men de +55-årige udgør blot 22 pct. af medlemsskaren, der er ansat i staten.
Zoomer man ind på antallet af afskedigelsessager i kommuner og regioner samt på det private arbejdsmarked, finder man ikke den samme voldsomme slagside. Eksempelvis udgør de +55-årige medlemmer 20 pct. af den samlede medlemsskare, der er arbejder i den private sektor. Her er afskedigelsessagerne for samme gruppe nede på 17 pct.
Malene Matthison-Hansen, formand for Ansattes Råd i IDA, stiller sig undrende overfor, at IDAs juridiske rådgivning har markant flere afskedigelsessager med de mest erfarne medlemmer på de statslige arbejdspladser.
– Vi bliver fra politisk hold konstant gjort opmærksomme på, at vi alle sammen skal blive længere på arbejdsmarkedet og bidrage. Disse tal går mildest talt ikke særligt godt i takt med de udmeldinger. De statslige arbejdsgivere burde være dem, der går forrest og tager ansvar og viser vejen til et arbejdsliv, hvor der plads til både nyuddannede og de allermest erfarne medarbejdere, siger hun.
– Det lugter langt væk af aldersdiskrimination, når de statslige arbejdsgivere øjensynligt har en så skæv aldersfordeling i afskedigelsessagerne. I en tid, hvor alle arbejdsgivere skriger på højtuddannede med indsigt i teknologi, naturvidenskab og it, er det paradoksalt, at det er de mest erfarne kræfter, der må stå for skud, når fyringerne rammer, fortsætter Malene Matthison-Hansen.
Hun peger på, at ledigheden for ingeniører ligger omkring 2 pct., og samtlige prognoser peger på, at der også i de kommende mange år vil være mangel på eksempelvis ingeniører og it-specialister.
– Vi står med en stor udfordring med udpræget mangel på højtuddannede med indsigt i STEM-fagene, og vi ved, at både de offentlige og private arbejdsgivere ligger i skarp konkurrence om at tiltrække de rette ingeniør- og it-kompetencer. Samtidig hører vi igen og igen, at arbejdsgiverne – både offentlige og private – gerne taler diversitet og inklusion op og peger på erfarenhed som en væsentlig ressource. Disse tal viser, at de budskaber i den grad trænger til at blive masseret mere ud i alle afkroge af især de statslige arbejdspladser, slutter Malene Matthison-Hansen.