Til september samler de to messer E-18 og R-18 elektronik og robotteknologi under samme tag. Her kan man blandt andet opleve en selvkørende plukkeløsning til forsyning af pick’n place maskiner.
Der bliver masser af inspiration og ny viden til de besøgende i dagene mellem d. 11. og 13. september i Odense Congress Center, når dørene åbnes til både E-18 og R-18. For første gang vil to messer finde sted samtidig med fokus på henholdsvis elektronik og robotter, hvilket ifølge én af udstillerne giver rigtig god mening.
For hvor ville robotterne være uden elektronikken? Og hvordan skulle man fremstille elektronik uden robotter?
– Elektronikbranchen er i høj grad en pionér inden for anvendelsen af robotter, så robotteknologien er intet nyt for denne del af industrien. Selv mindre elektronikproducenter anvender pick’n place maskiner til montagen af elektronik, og det har i mere end et par årtier været hverdag for elektronikproducenterne, der dermed er fuldt fortrolige med en automatisering af produktionen, indleder Mikael Thomsen, der er direktør for Eltraco Automation og aktiv i messeledelsen omkring E-18.
Radikalt gennemtænkt elektronikprojekt med robotløsning
Eltraco Automation vil blandt andet bruge det kombinerede E-18 og R-18 messekoncept til at fremvise en selvkørende plukkeløsning til forsyning af pick’n place maskiner fra komponentlagrene hos elektronikproducenterne.
– Det er en løsning, der virkelig repræsenterer radikal nytænkning inden for brugen af robotter i elektronikindustrien. Det er samtidigt en løsning, som netop henvender sig til mindre elektronikproducenter, som ofte står over for high-mix produktion af relativt små serier og derfor også hyppige jobskift. Det er en løsning, som også inkluderer det bedste i samarbejdet mellem flere producenter, leverandører og integratorer i dansk elektronik- og robotindustri, da Eltraco har arbejdet sammen med Enabled Robotics under engageret projektledelse fra Odense-virksomheden, Tekproject, fortæller Mikael Thomsen.
Platformen er en kørende MIR-platform, hvorpå der monteret en robotarm fra Universal Robots. Til denne næsten ”standardiserede” robotløsning har Enabled Robotics udviklet en sensor og software, der aflæser og afkoder komponentrullerne på elektronikproducentens lager. Systemet er dermed i stand til at kommunikere med en produktionslinje, og hvis der er ved at opstå en behov for skift af en komponentrulle, så bringer robotløsningen selv en ny rulle frem og placerer den i maskinen.
– Den løsning, vi kommer til at vise i praksis under E-18 og R-18, er et fint eksempel på, hvordan robotteknologi og elektronik spiller sammen i udvikling af en ny applikation, der kan give små og mellemstore producenter et værktøj, der medvirker til at optimere automatisk produktion i Danmark. Løsningen øger ikke kun konkurrenceevnen, men øger også kvaliteten, da menneskelige fejl trækkes ud af en væsentlig del af komponentlogistikken, konkluderer Mikael Thomsen.
Hvad kan ellers automatiseres?
Eltraco har selv for relativt kort tid siden bevæget sig fra at være ren ”maskinleverandør” af færdige maskiner til elektronikbranchen til også at blive systemintegrator og udvikler af mere kundespecifikke robot- og automationsløsninger. Det medfører såvel brug af traditionelle automatiske løsninger, der kendes fra elektronikbranchen, som individuelt tilpassede løsninger.
Sidstnævnte bliver i mange tilfælde udviklet af Eltraco i samarbejde med tredjeparts virksomheder, hvoraf mange kommer fra robotmiljøet omkring Odense, som er ved at blive landsdækkende.
– Vi bliver nødt til at spørge os selv, hvad vi ellers kan automatisere i industrien? Mange andre branchesegmenter uden for elektronikindustrien kigger i dag efter robotløsninger, der kan automatisere tunge eller mandskabskrævende opgaver. Det skyldes ikke alene de rent konkurrencemæssige faktorer i forhold til blandt andet lavtlønsregionerne, men også, at robotter i mange tilfælde er en forudsætning for at kunne fremstille de aktuelle produkter, forklarer Mikael Thomsen.
Langt fra målet i robotsammenhæng
Som et eksempel på behovet for robotter til meget konkrete opgaver nævner Mikael Thomsen netop pick’n place maskinerne, der med en evne til at håndtere komponenter ned til 01005-formatet (0,25mm x 0,13mm) løser vanskelige opgaver. Robotterne har dermed været en forudsætning for, at produkter har kunnet realiseres inden for de nyeste generationer af elektronik.
– De store koncerner inden for de fleste branchesegmenter har allerede én eller anden form for robotpolitik, og det er ikke nødvendigvis de store virksomheder, vi skal have fat i mellem kombinationen af elektronik og robotter på den kommende messe i Odense. Vi er meget langt fra målet i robotsammenhæng i Danmark, og vi skal derfor have fat i de små og mellemstore virksomheder fra flere forskellige branchesegmenter i industrien. De skal få en oplevelse af, hvad man kan realisere med robotter og/eller elektronik og opnå en hands-on oplevelse af, at de med robotter kan skabe en rentabel produkter af selv små og omskiftelige fremstillingsprocesser, siger Mikael Thomsen.
Meget handler i den forbindelse om at tage kompleksiteten ud af robotteknologien, hvor elektronikbranchen har forenklet mange automatiserede opgaver. De embeddede, intelligente løsninger indgår omvendt i robotterne, og det kan på ganske kort sigt give robotter, der selv kan konfigurere sig selv til givne typer af opgaver.
En række udstillere inden for såvel E-18 som R-18 vil også vise eksempler på, hvordan robotterne i teach-modes ”lærer” opgaverne bogstaveligt talt med ført hånd fra operatørerne kombineret med AI-baserede styringer (kunstig intelligens).