Elektronikudvikling er med til at fastholde vigtig viden i Danmark
Vigtig viden risikerer at forsvinde ud af landet, hvis ikke vi fastholder elektronikudvikling i Danmark. Udviklingshuset Amfitech har så stor succes med egenudviklet sensorløsning, at virksomheden vil bruge E-22 til at rekruttere nye medarbejdere.
For ikke så mange år siden var den danske elektronikbranche stort set erklæret død og begravet – kørt over af outsourcingbølgen og de asiatiske og østeuropæiske lande med markant lavere lønninger end herhjemme.
Men elektronikindustrien trives i bedste velgående herhjemme. Det gælder produktion, og det gælder udvikling, hvor udviklingshuset Amfitech oplever at flere og flere kunder får øjnene op på fordelene ved at outsource lokalt til danske udviklingshuse.
”Der var på et tidspunkt en tendens til, at man gerne ville rykke både produktion og udvikling til eksempelvis Asien, men vi oplever, at det at have nær, lokal udvikling rummer rigtigt mange kvaliteter,” siger Lau Kierstein, Research Manager og Partner i Amfitech, der er en del af styregruppen bag Udvikling i Danmark – et nyt initiativ på årets elektronikmesse.
Risikerer at miste vigtig viden
Her sætter en gruppe danske konsulent- og udviklingshuse fokus på de muligheder og potentialer, der ligger i at udvikle elektronik i Danmark, og det er et initiativ, som Lau Kierstein hilser meget velkomment:
”Fra en samfundssynsvinkel er det vigtigt, at vi bibeholder og udvikler de her kompetencer, så de ikke bare forsvinder ud af landet. Alternativet er jo, at vi alle bliver projektledere, der bare leder fordeler arbejdet – men så risikerer vi at miste den viden, vi ellers skal leve af de kommende årtier.”
På kanten af hvad der kan lade sig gøre
Ifølge Lau Kierstein har Amfitech som innovativt udviklingshus med fokus på såvel elektronik- som softwareudvikling fundet en niche, hvor virksomheden tit rammer de lidt ”skæve projekter, hvor man ligger lige på kanten af, hvad der kan lade sig gøre.”
Han oplever, at kunderne i stigende grad vælger at lægge både mere komplicerede og også mere omfattende opgaver ud til udviklingshuse som Amfitech i takt med, at elektronikken bliver mere og mere kompliceret.
”Kigger vi 10-20 år tilbage, kunne virksomheder med 2-3 mand dække et ret bredt udviklingsbehov. Men i kraft med, at elektronik og firmware bliver mere og mere specialiseret i form af microcontrollere, digitale sensorer og FPGA’er, er det enormt svært at blive ved med at holde fingere på pulsen. Så kan det være bedre at lægge det ud hos et udviklingshus, som har flere specialister og kan trække nogle flere kompetencer ind,” forklarer Lau Kierstein.
Stor succes med egenudviklet produkt
Fra standen i Udvikling i Danmark-området vil Amfitech blandt andet benytte årets elektronikmesse til at promovere sit egenudviklede produkt AmfiTrack.
For selvom Amfitech primært er et udviklingshus, har virksomheden i disse år stor succes med AmfiTrack, som er en elektromagnetisk sensorteknologi, der benyttes af blandt andet en af USA’s allerstørste techvirksomheder.
”Jeg synes, det er et godt eksempel på, at vi i Danmark kan udvikle elektronikløsninger med global appel. AmfiTrack er et stykke rent dansk udviklet teknologi, som vi er meget stolte over at have udviklet,” siger Lau Kierstein.
På grund af den store interesse for blandt andet AmfiTrack er Amfitechs helt overskyggende ambition med deltagelsen på E-22 faktisk at rekruttere dygtige medarbejdere, blandt andet embedded softwareingeniører, slutter Lau Kierstein.
Læs mere om Udvikling i Danmark her
Skal du med til E-22? Register dig til Danmark største elektronikmesse her.