Forsvarets visuelle udstyr kræver optimale stikforbindelser

Et moderne forsvar er utænkeligt uden det udstyr, der leverer det rigtige billede på det rigtige tidspunkt

Det udstyr der giver det fornødne overblik består typisk af en kombination af optik og elektronik. Det kan fx være natkikkert, termisk kamera og kikkertsigte samt head-up displays og Augmented Reality briller.

Det opto-tekniske udstyr giver soldaten uundværlig information og er ofte koblet op på digitale systemer, der forbinder de enkelte soldater og dem, der leder operationen.

Det teknisk avancerede udstyr skal være beskyttet mod de ekstreme belastninger det udsættes for. Det skal kunne tåle støv, vand, stød og vibrationer. Det samme gælder for de stikforbindelser, der kobler opto-teknikken til batterier, radiosendere og andet soldaterudstyr.

Interface må ikke være udstyrets akilleshæl

Interface og konnektorer må ikke være en akilleshæl i udstyret. Derfor skal forbindelsesløsningerne opfylde en række skrappe krav:

  • Brudsikkerhed: Stikforbindelserne skal kunne modstå stræk- og vrid-belastninger, der ellers vil kunne føre til bøjede eller knækkede kontakter og en nedsat funktionalitet i udstyret
  • Stabilitet: Stikforbindelserne skal kunne holde til ekstreme miljøer med f.eks. stød, støv og vand. Målet er at opnå den højest mulige IP-rating
  • Miljøhensyn: Løsningerne skal naturligvis opfylde RoHS-direktivet
  • Pålidelighed og et lille foot-print: Stikforbindelserne skal fungere sikkert og stabilt, også på begrænset plads. Konventionelle push-pull mekanismer øger vægtstangs-effekten på forbindelsen. Det kan svække stabiliteten, især ved vibrationer og stød

Med på projekter i Belgien, Tyskland og USA

ODU har udviklet en række konnektorer, der lever op til de særligt høje krav inden for forsvarets opto-teknik og ofte overgår de endda gældende standarder. Virksomheden har mange års erfaring som leverandør til bl.a. projekter inden for night vision til de væbnede styrker i Belgien og Tyskland. Desuden er ODU hovedleverandør til et af de største projekter inden for integration af Augmented Reality i det amerikanske forsvar.

Dataprotokoller og IP6K8

Blandt de foretrukne løsninger inden for militær opto-teknik er ODUs serie af AMC konnektorer. Med den mekaniske fempunkts-kodning er de mange gange mere robuste end konventionelle half-shell-kodede systemer. De giver optimal beskyttelse mod vrid og brud og er desuden i stand til at overføre en række dataprotokoller til billedapplikationer som HDMI, DisplayPort og koax.

ODUs konnektorer tåler vanddybder ned til 20 meter og opfylder kravene i beskyttelsesklasserne IP6K8 og IP6K9K. Dermed er de velegnede til barske miljøer og til at modstå ekstreme påvirkninger udefra.

Fyldt med nitrogen eller argon

ODU arbejder tæt sammen med producenter af opto-teknisk udstyr og tilbyder omfattende support i bl.a. udviklingsprojekter.

Baseret på årtiers erfaring på området tilbyder ODU f.eks. skræddersyede konnektor-løsninger til hermetisk lukkede applikationer. Opto-teknik er ofte forseglet og fyldt med nitrogen eller argon for at forhindre,  at udstyret dugger til, eller at komponenterne korroderer. Her har ODU udviklet særlige løsninger, der sikrer at forseglingen ikke kompromitteres.

Dette er endnu et eksempel på, hvordan ODUs konnektorer fungerer sømløst i kompleks forsvarsteknik, hvor de sikrer effektive forbindelser og opfylder de højeste krav til kvalitet og robusthed.

Kontakt ODU på sales@odu-denmark.dk, og få en snak om stikforbindelser til jeres projekt.