Internet of Things (IoT) er ikke længere en nicheapplikation, men en teknologi, der har fundet vej ind i vores alle sammens hverdag. Du kan blive meget klogere på et af elektronikindustriens mest højaktuelle emner på elektronikmessen E-22.
Hvis du har prøvet at leje en trailer i Silvan eller Bilka gennem freetrailer.com, har du muligvis allerede stiftet bekendtskab med en af de mest lavpraktiske eksempler på en Internet of Things (IoT)-løsning.
Udlevering af en trailer sker nemlig ikke længere via udlevering af en nøgle til en hængelås, men via en app og en elektronisk lås, der gør det muligt at afhente og aflevere traileren på alle tidspunkter af døgnet.
Ifølge Anders Mynster, leder af Nordic IoT Centre, er freetrailers app et super eksempel på, hvordan Internet of Things kan bruges til at gøre noget så bøvlet og administrativt tungt som trailerudlevering meget mere intuitivt og tidsbesparende for både lejer og udlejer.
”Sådan en dagligdagsløsning er med til at flytte fokus væk fra, hvad IoT er, til hvad det kan bruges til i hverdagen,” siger Anders Mynster, der er specialist i afdelingsdeler i IoT teknologi, arkitektur og data hos FORCE Technology, leder af Nordic IoT center og bl.a. international ISO og IEC standardiseringsekspert indenfor IoT.
IoT rykker ind overalt
Samtidig mener Anders Mynster, at freetrailer-eksemplet tjener til at understrege, at hvor Internet of Things i en ikke så fjern fortid for mange var en fremtidsvision, der lugtede mere af blær end af businesscase, er teknologien for længst vokset ud af nicheapplikationerne og ud i den virkelige verden.
Ifølge analysebureauet IoT Analyticas seneste tal fra maj 2022 voksede antallet af internetopkoblede enheder mellem 2015 og 2021 fra 3,6 milliarder til anslået 12,2 milliarder, og Internet of Things anvendes i dag i alt fra telemedicin over landbrug til printet elektronik i tøj og selvbetjeningsløsninger i supermarkedet – tænk eksempelvis på Coops Scan & Betal-app.
”Teknologien er blevet langt mere moden, og vi ser i dag nogle meget mere kreative løsninger, hvor IoT virkelig kan skabe værdi ude i samfundet,” lyder det fra Anders Mynster.
Et stærkt nordisk økosystem
Nordic IoT Centre er et videncenter stiftet af FORCE Technology og Alexandra Instituttet. Centret har som formål at udbrede udviklingen og anvendelsen af IoT-løsninger, blandt andet ved at opbygge et stærkt nordisk økosystem af udviklere, leverandører og slutbrugere.
”Det er sådan, vi kan differentiere os i Norden. Vi har et meget tillidsbaseret samfund, hvor vi er klar over, at kagen er stor nok, hvis vi bare hver især finder vores respektive niche,” siger Anders Mynster med henvisning til, at den globale værdiskabelse leveret af IoT i 2020 ifølge McKinsey havde en samlet værdi på 1,6 billioner dollars.
Nordic IoT Centre har over 60 leverandører og udviklere tilknyttet centret og 3 brugergrupper indenfor hhv. smart city, bygningsstyring og ejendomsdrift, samt finans- og forsikringsteknologi. De afholder bl.a. deres advisory board på E-22.
”Fra mit synspunkt kan man bruge en messe som E-22 til at gå rundt blandt udstillerne og orientere sig om, hvilke løsninger der findes på markedet og hvem, man skal holde særligt øje med. Hvad har de andre liggende på hylderne, og hvordan kan man trække på eksisterende løsninger, så man ikke behøver starte fra 0 med sit IoT-projekt,” slutter Anders Mynster.
Vil du gerne blive klogere på IoT? Det omfattende konferenceprogram til E-22 gør dig klogere på elektronikindustriens mest højaktuelle emner.
Det er gratis at deltage i E-22 d. 30. september til 1. august i Odense Congress Center, men det kræver, at du registrerer dig online her.