Selv om Donald Trump har skruet op for de internationale handelsbarrierer, er der ikke grund til at afskrive det amerikanske marked
Donald Trump har døbt den ”Befrielsesdagen”. 2. april, hvor han kom med nye meldinger om told på produkter, der eksporteres til USA af udenlandske virksomheder.
For EU-landene kommer der til at gælde en told på 20 procent, og selv om det ved første øjekast virker voldsomt og som en potentielt stor barriere for dansk eksport til vores største eksportmarked, opfordrer Danish Export Association til, at eksportdanmark trækker vejret, inden man afskriver USA som marked.
– Det er forståeligt, at de her meldinger om markant øget told på udenlandske varer skaber usikkerhed om, hvorvidt man skal satse på USA eller øge fokus på andre markeder. Men det vi hører fra vores medlemmer, er, at de amerikanske kunder fortsat meget gerne vil handle med danske leverandører. De er ikke nødvendigvis så optagede af de politiske meldinger, der kommer fra Det Hvide Hus, men mere på de danske produkter og løsninger, som de efterspørger, og som fungerer for deres forretning, siger Anette Galskjøt, CEO i Danish Export Association.
Ingen forhastede beslutninger
Hvert kvartal gennemfører Danish Export Association sammen med Jyske Bank rundspørgen Eksportbarometer blandt et panel af eksportledere. I målingerne i tredje kvartal 2024 og første kvartal 2025 samt i en kort ekstramåling i marts 2025 har der været en stigende andel af virksomheder, som mener, at deres eksport til USA kan blive påvirket negativt, og at de vil blive ramt af højere toldsatser.
Alligevel svarer en overvejende del af virksomhederne, at de ikke har foretaget konkrete skridt, men afventer hvordan toldsatser vil blive udmøntet. En del af virksomhederne er desuden begyndt at overveje deres prisstrategi samt at overveje alternative markeder.
– Det siger noget om, at virksomhederne generelt ser pragmatisk på situationen og vil have noget konkret at forholde sig til, før de skifter retning. Vi har set under de seneste års globale kriser med corona, krig i Europa og så videre, at danske eksportører er dygtige til at omstille sig og tilpasse sig en ny situation. For de virksomheder, der allerede er etablerede med eksport til USA, kan det blive aktuelt med tilpasninger af prisstrategier eller nødvendiggøre fysisk tilstedeværelse med kontor eller produktion i USA for at komme uden om toldmurene, forklarer Anette Galskjøt.
Husk potentialet i EU
Hun minder desuden om, at selvom USA er Danmarks største eksportmarked, så er EU som samlet enhed faktisk en langt større aftager af danske produkter, og for mange virksomheder kan det give mening at øge fokus på det europæiske marked, hvis handelsbarriererne i forhold til USA bliver for store. Det kunne for eksempel gælde mindre virksomheder, som ikke har mulighed for at flytte produktionen til USA, eller som har meget prisfølsomme produkter, der vil blive mindre konkurrencedygtige, når der pålægges ekstra told.
– Tyskland har lige vedtaget at investere 500 milliarder Euro i infrastruktur. Investeringer som i høj grad også kan komme danske virksomheder til gavn, fordi Danmark netop har mange af de teknologier, produkter og løsninger, som der bliver brug for i Tyskland. Og så er der Frankrig, hvor vi netop har afsluttet et statsbesøg sammen med kongeparret og mere end 50 danske virksomheder. Også her er der stort potentiale for øget dansk eksport, slutter Anette Galskjøt.