Danmark har takket være sin geografiske placering gode muligheder for at producere grøn brint til konkurrencedygtige priser. I 2050 vil vi kunne levere 11 procent af Europas samlede forbrug af grøn brint, viser en analyse fra Green Power Denmark. Det samlede salg af strøm og brint kan til den tid give os eksportindtægter på over 50 milliarder kroner om året.
Havvindmøller i Nordsøen skal levere en stor del af den strøm, som vi i fremtiden skal omdanne til grøn brint. Det floppede udbud af havvindmøller vil forsinke arbejdet, men mulighederne er stadig store, viser analysen ”Danmarks potentiale for konkurrencedygtig grøn brintproduktion”, som Green Power Denmark står bag.
– Danmark har betydelige muligheder for at producere grøn brint, som kan bidrage til at forbedre den europæiske konkurrenceevne og energiuafhængighed og samtidig skabe vækst og arbejdspladser herhjemme, siger Camilla Holbech, direktør for vedvarende energi, PtX og internationalt samarbejde i Green Power Denmark.
De store havarealer med en næsten konstant vind giver Danmark mulighed for at producere enorme mængder vedvarende energi. Den grønne strøm er hovedingrediens i grøn brint, som er nødvendig i omstillingen af den tunge industri, flyene og skibene.
I 2050 vil Danmark kunne producere omkring 2,5 millioner ton brint om året – svarende til 25 GW elektrolysekapacitet. Det vil kunne dække op til 11 procent af Europas samlede forbrug af brint, viser analysen. Der er dog et meget stort udfaldsrum alt efter, hvordan politikerne prioriterer grøn brint og markedet udvikler sig.
– Vi ligger rigtigt placeret i forhold til både produktion og forbrug. Det store tyske marked er lige syd for os, og det giver os nogle konkurrencefordele. Men det er selvfølgelig afgørende, at vi forstår at udnytte mulighederne, siger Camilla Holbech.
Grøn brint er stadig væsentligt dyrere end de fossile alternativer. Det skyldes blandt andet, at industrialiseringen og storskalaproduktionen endnu ikke er kommet i gang. Virksomhederne venter stadig på, at der bliver truffet politisk beslutning om at bygge et brintrør og få de øvrige vilkår på plads.
Grøn brint koster i dag omkring 5-7 euro per kilo i Europa. Men ifølge analysen vil det være muligt at få produktionsprisen i Danmark ned på omkring 2 euro per kilo i 2040. Og det vil være en konkurrencedygtig pris set i et europæisk perspektiv.
– Vi har mulighed for at blive storleverandør af grøn brint til Europa. Men udviklingen kommer ikke af sig selv. Politikerne skal hjælpe med at skubbe udviklingen i gang – for eksempel ved at bygge et brintrør til Tyskland og finde plads på land og havet til flere vindmøller, siger Camilla Holbech.
Ifølge analysen kan de samlede indtægter fra salg af strøm og brint blive på hele 50 milliarder kroner om året i 2050.