Når en laptop ryger på genbrugspladsen, bliver næsten alle materialerne genanvendt til at fremstille nye produkter. Men forinden bør flest mulige varer genbruges, så varen genopstår i samme form og funktion som tidligere. FtG-initiativet (Forberedelse til Genbrug) skal sikre, at danske produkter opnår forlængede livscyklusser. Formålet med de to nye anlæg er nemlig at sikre stordrift med hensyn til identifikation og udsortering, så en langt større del af danskernes kasserede elektronik kan forlade affaldsstrømmen og komme tilbage på markedet efter reparation og rengøring – og med minimum seks måneders garanti og to års returret.
I den forbindelse ser to nye selskaber dagens lys: Loop Electronic A/S etableres af Elretur og Stena Recycling A/S, mens Electronic Reuse & Recycling A/S etableres af Elretur og HJHansen Recycling Group.
Med de nye anlæg går Elretur langt videre end det ansvar, der er pålagt producenterne via producentansvaret. Stena Recycling, HJHansen Recycling Group og Elretur ønsker nemlig at bruge deres samlede kompetencer til at påtage sig yderligere samfundsansvar for de elektriske og elektroniske produkters klima- og miljøpåvirkning.
– Det er ikke et ansvar, som vi er blevet pålagt. Det er en opgave, vi påtager os, fordi det er det rigtige at gøre og fordi, vi kan se, at vi kan komme et skridt nærmere den cirkulære økonomis kerne ved at forlænge levetiden på produkterne, siger Morten Harboe-Jepsen, direktør i Elretur.
Alt dette bliver muligt med de to ”First Treatment-anlæg”, der er Danmarks første af sin art, og som understøtter Danmarks ambitioner om en stærk cirkulær økonomi samt FN’s verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion.
Electronic Reuse & Recycling A/S kommer til at ligge i Middelfart og Loop Electronic A/S i Roskilde. Begge steder har en god infrastruktur, og man er tæt på behandlingsanlæg. Anlæggene kommer til at beskæftige op mod 80 personer og koste et to cifret millionbeløb pr. anlæg. Allerede i dag driver partnerne demonstrationskolonner, hvor processer og metoder afprøves i stor stil. De færdige anlæg er i drift i 2024.
Elretur, Stena Recycling og HJHansen Recycling Group byder kommuner og private virksomheder velkommen til benytte anlæggene til håndtering af deres brugte elektronik. De gamle smartphones, lap tops og andre produkter med personoplysninger bliver håndteret af godkendte operatører, der sikrer, at datasikkerheden ikke bliver kompromitteret og GPDR-reglerne overholdt. Desuden vil man kunne få en rapport, der fortæller hvor mange kilogram elektronik, der er indsamlet, og hvilken CO2-besparelse, det svarer til.
Kravet til producenterne af elektronik og/eller batterier om at indsamle deres produkter efter endt brug fremgår af EU’s direktiv om affald af elektrisk og elektronisk udstyr (WEEE, Waste of Electronic and Electrical Equipment). Branchen skal indsamle 65 procent af de solgte produkter. Nærmere betegnet skal indsamlingsprocenten være 65 procent af den gennemsnitlige vægt af elektroniske og elektriske produkter, som er bragt i omsætning i de foregående tre år i den pågældende medlemsstat eller alternativt 85 procent af vægten af WEEE, der er genereret på den medlemsstats område.
Læs mere om CO2-besparelser her.
Yderligere oplysninger:
Morten Harboe-Jepsen, direktør Elretur,
Tlf: 40 31 81 87, mail: mhj@elretur.dk