
Nordic Wing med bare 40 medarbejdere har udviklet den højteknologiske og fjerlette Astero-drone, som nu får ukrainsk luft under vingerne. International Fund for Ukrain har fredag valgt den danske virksomhed som den eneste blandt hundredvis af producenter i ind- og udland og afgivet sin første ordre på et tocifret antal droner – på sigt kan dette antal potentielt ganges med ti.
Danmark er som en del af Joint Expeditionary Force (JEF) nu med til at donere yderligere militært udstyr til Ukraine for 800 mio. kr. Det kunne fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, fortælle på et pressemøde i fredags. En del af beløbet fra JEF er afsat til indkøb af såkaldte ISR-droner, som danske Nordic Wing er blandt de bedste i verden til at producere. ISR står for Intelligence, Surveillance and Reconnaissance – der er således tale om overvågningsdroner, som ikke bærer våben.
JEF har via International Fund for Ukrain (IFU) i første omgang afgivet ordre på et tocifret antal droner til levering allerede i indeværende år. På sigt vil den samlede ordre potentielt omfatte et trecifret antal. En enkelt Astero-drone koster – afhængig af kravene til hardware og software – mellem 0,5 og 1,5 mio. kr.
– Vi er glade hér på flyvestationen for at kunne bidrage til ukrainernes forsvar mod Ruslands invasion. Vores Astero-drone, som vi har udviklet på de sidste fem år, er allerede afprøvet på fronten i det østlige Ukraine, og det har vist sig, at den kan gøre en forskel, fortæller direktør og stifter af Nordic Wing, Esben Nielsen, der oprindelig er uddannet fotojournalist og som sådan har nørdet med droner i mere end et årti.
En virksomhed i vækst
Nordic Wing er stiftet af Esben Nielsen i 2018 med ideen om at producere droner til civile formål, fx til opmåling og fotografering i forbindelse anlæggelse af motorveje. Men det viste sig snart, at Nordic Wing havde udviklet en drone med så tung teknologi – vel at mærke i letvægtsklassen – at det danske forsvar og udenlandske, militære aktører begyndte at interessere sig for virksomhedens Astero-drone.
– Vi har efterhånden arbejdet sammen med det danske forsvar i nogle år, og vi har også gennemført testflyvninger i Ukraine og i andre konfliktområder, men nu har vi vundet et stort udbud fra International Fund for Ukrain. Det har kolossal betydning for vores virksomhed. For tre år siden var vi 5-10 medarbejdere, nu er vi over 40, og jeg forventer, at vi er det dobbelte inden for det næste år, fortæller direktøren.
– Vores droner er blandt de bedste i verden, men samtidig blandt de billigere i ISR-kategorien. De første tre år af Nordic Wings historie arbejdede vi i døgndrift med research og development, uden stort set at tjene en krone. Når mange andre droneproducenter prissætter deres produkter, dækker 80 procent af prisen det indledende udviklingsarbejde. Hos os er det kun ti procent – derfor kan vi holde et så konkurrencedygtigt prisniveau, forklarer Esben Nielsen.
Lydløs, intelligent letvægter
Astero lægger afstand til de fleste andre ISR-droner i kraft af sine bare 4,5 kilo – inkl. kameraer og hardware. Derudover kan den på en enkelt opladning være på vingerne i op til 3,5 timer, hvilket er ganske særligt, den har en rækkevidde på 135 km, og dronen med et vingefang på 233 cm er udstyret med avancerede NightHawk letvægtskameraer.
Astero flyver lydløst, og Nordic Wing har udviklet software, der kan tolerere fjendens forsøg på at ’jamme’ de frekvenser, dronerne kommunikerer data hjem på. Det tekniske setup gør dronen meget velegnet til at flyve ubemærket i fjendtligt luftrum og til uforstyrret at levere efterretningsmateriale (foto, video, koordinater mv.) i realtid og i bedst tænkelige kvalitet.
Astero-dronerne bliver støbt i hangaren på Flyvestation Værløse, hvor virksomhedens ingeniører og andre teknikere også udvikler både hardware og software.
Joint Expeditionary Force er en koalition, som består af Storbritannien, Danmark, Sverige, Finland, Estland, Letland, Litauen, Holland og Norge. Koalitionen ledes fra det engelske forsvarsministerium og administrerer midlerne i International Fund for Ukrain.