
Efter opfordringer fra tidligere kolleger og medarbejdere har tidligere direktør for B&O Telecom, Peter Pasgaard, skrevet en bog om den fantastiske tid på B&O. Netop i disse dage er det 34 år siden (i 1986), at B&O i samarbejde med Jydsk Telefon sendte den første Beocom-telefon på markedet.
Bogens titel er: ”Den Glade Fabrik – historien om Bang & Olufsen Telecom fortalt indefra”, og den beretter om, hvordan det lykkedes at udvikle og ekspandere et nyt forretningsområde inden for telekommunikation på B&O, hvor man gik fra nul i omsætning i 1985 til i år 2000 at have et salg på over 300 mio. kr. og dermed næsten 10% af den samlede omsætning på B&O samt 10% i indtjening. I gennemsnit over de 14 år var den årlige vækst på ca. 20%, og der var 200 beskæftigede på B&O Telecom i Struer i år 2000.
Det er en beretning om, hvordan man agerer i et telekommunikationsmarked, der både gav medgang og modgang, og hvordan man med intern støtte og indimellem intern modstand manøvrerede igennem og fik skabt et vækstscenarie. Det er samtidigt en historie om vestjysk loyalitet og stædighed, men også om en jantelov, der lurede.
Målgruppen for bogen er nuværende og tidligere B&O-medarbejdere og alle, der har passion for B&O. Den henvender sig også til alle, der har interesse i teknologiens rasende udvikling, hvor en mobiltelefon i den beskrevne periode gik fra ”kuffertstørrelse” med en vægt på 11,5 kg til en lille lommetelefon på under 100 gram.
Bogen kommer omkring den betydning, liberaliseringen af telemarkedet fik, hvor telefoner gik fra at være professionelt udstyr, der ikke kunne handles i elektronikbutikker, til at blive konsumentprodukter, som kunne købes overalt. Det er også en almen erhvervshistorie om, hvordan man får iværksætteri og forretningsudvikling til at lykkes i en stor virksomhed. Og om hvordan det, der lykkes, kan bringes i forfald.
Det handler om mennesker, relationer, god/dårlig kemi, vedholdenhed, stædighed og masser af energi skabt via engagement, tro, håb og kærlighed.
Endelig handler det om, hvordan vi med vestjysk sparsommelighed satte os i stand til at frembringe produkter, som krævede millioninvesteringer. Kapital, som vi ikke havde. Derfor blev mange af vores produkter fremtaget i tæt samarbejde med eksisterende, store producenter som Ascom, Ericsson og Philips, samt en enkel operatør, Jydsk Telefon, som blev starten på det hele.
I bogen kommer Peter Pasgaard også ind på nogle af de andre spinoff-selskaber, som blev skabt på B&O op gennem 80’erne og 90’erne:
- DIKON, som blev til DIAX som blev til Ericsson.
- Expo Competence
- B&O Technology
- Medicom
- Plastdivisionen
- Beologic
Historien genfortælles, som virksomhedens medarbejdere oplevede og husker den. Med andre ord: Ironi kan forekomme.Bogen kan købes i den lokale boghandel eller direkte hos forlaget: