Vi bruger flere og flere batterier i vores hverdag. I 2023 blev der således sat 4.684 tons batterier på markedet i Danmark, mens der samme år blev indsamlet 2.568 tons brugte batterier. Til sammenligning blev der i 2014 sat 3.544 tons batterier på markedet og indsamlet 1.531 tons. Til trods for at vi i 2023 forholdsmæssigt er blevet cirka 25% bedre til at sortere og indlevere de brugte batterier end for ti år siden, er det stadig næsten halvdelen af batterierne, der aldrig finder vejen tilbage til genanvendelse. Og det er for lidt.
– Vi er kommet et godt stykke ad vejen, men slet ikke langt nok. Der er fortsat et stort uforløst potentiale for genanvendelse af brugte batterier, som indeholder en række sjældne råstoffer, der både er ressourcekrævende og miljøbelastende at udvinde. Kan vi drive volumen i vejret, vil det betyde en stor økonomisk og miljømæssig gevinst, så derfor har vi stort fokus på at øge indleveringen af de brugte batterier,” siger Morten Harboe-Jepsen, direktør i Batteriretur.
En øget indsats over for batteriindsamlingen er også nødvendig af andre årsager. Udviklingen går nemlig kun i een retning mod mere elektrificering af vores hverdag ved hjælp af batterier. De har da også siden 2005 været underlagt et producentansvar, hvilket betyder, at virksomheder har ansvaret for deres produkter fra de fremstilles til de bliver til affald. Producentansvaret skal sikre, at så meget af affaldet som muligt – i dette tilfælde brugte batterier – bliver enten genbrugt eller genanvendt.
Batteriretur blev oprettet som selvstændig kollektiv ordning i 2023, men udspringer af søster-ordningen Elretur, der i knap 20 år har håndteret indsamlingen af brugt elektronik og batterier under producentansvaret. Batteriretur står for indsamling og håndtering af mere end 80% af de brugte batterier, der samles ind i Danmark. Batteriretur sørger blandt andet for, at batterierne sendes til bearbejdning, så råstofferne så vidt muligt kan blive genanvendt i nye batterier.
– Batteriretur er blevet etableret som en naturlig konsekvens af, at batterier i løbet af meget kort tid er gået fra at være noget i en fjernbetjening til muligvis at være nøglen til at kunne realisere visionen om et samfund, der udelukkende anvender vedvarende energi. I praksis er en af nøglerne til succes, at vi formår at øge genanvendelsen af de brugte batteriers råstoffer. Det er en opgave, som vi på vegne af medlemsvirksomhederne i Batteriretur tager medansvar for at løfte, slutter Morten Harboe-Jepsen.
Læs mere på: https://producentansvar.dk/statistik/batterier-bat/kommunalt-indsamlede-Batterier/