Dagens corona-positive indlæg kommer fra Per Martens, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Robot Netværk og General Manager i SCHUNCK Intec A/S. per.martens@dk.schunk.com
Situationen ændres time for time og kun til det værre ― udsigten til bedring rykkes længere og længere ud i fremtiden.
Coronakrisen udfordrer for alvor vores globale mindset og stiller spørgsmål ved, hvordan vi skal håndtere fremtiden. De sidste 10-15 år har globalisering og billig produktion i lavtlønsområder været den eneste løsning på vækst og rentabilitet. Lange leveringstider og tvivlsom kvalitet har været en del af denne løsning, som kun er blevet retfærdiggjort af en lav produktionspris.
I dag er situationen helt ændret. De måske lave priser er blevet erstattet af ingen varer, som blokerer eller stopper livsnødvendig produktion fra den ene dag til anden.
Derfor er tiden inden til at overveje, hvordan vi skal producere i fremtiden. Danmark har i længere tid været i gang med en kraftig automatisering for at kunne konkurrere på det globale marked. Kurven har desværre været lidt faldende, så særligt nu er tiden inde til at speede processen op og sikre effektiv, rentabel og bæredygtig produktion i Danmark. Virksomheders risikovurdering i forbindelse med coronakrisen har ændret sig radikalt. Ingen har nogensinde overvejet i deres supply chain-risikovurdering, at Kina kunne lukke fuldstændig ned. Det er nu vores nye verdensbillede – vores nye virkelighed.
Den virkelighed har fået mange til at søge efter nye nationale og lokale leverandører. Der er flere eksempler på, at produktionspriser, blandt andet metalbearbejdede dele i Danmark, kun er 5-10% dyrere end i for eksempel Kina.
Med denne viden giver det ingen mening at få produceret emner og produkter på den anden side af jorden.
Derfor vil vi opleve kraftige stigninger i insourcing i Danmark og Europa i de kommende år. For at imødekomme denne kraftige vækst, er det yderst vigtigt at få optimeret vores produktionsindustri nu. Kravet til de danske produktionsvirksomheder er derfor mere automatisering og indsættelse af robotter i deres produktioner, for uden disse optimeringer vil vi ikke fortsat kunne konkurrere med det globale marked.
Den kæmpe fordel ved denne udvikling er, at vi udover at styrke vores eget produktionsapparat også kan eksportere vores automationsløsninger til andre europæiske lande, som har behov for mere rentabel produktion, også efter krisen. Danmark er, i stærk kontrast til hvad mennesker tror, meget langt fremme i automatisering med robotter. Tyskland, vores største eksportmarked, er langt bagefter os i automatisering af SMV’er, og det er netop i dette segment, at vi i Danmark er meget innovative og konkurrencedygtige.
Derfor mener jeg, at vi skal bruge tiden nu til at tænke fremtidssikring af vores eksistensgrundlag og opbygning af en ny eksportbølge, som kan styrke vores position i Europa og for den sags skyld i hele verden.
Det er nu, vi skal samarbejde med system- og maskinintegratorer om at få vores produktioner optimeret således, at vi bliver endnu mere rentable. Der kan mange steder være behov for at tænke standardisering og enklere produktopbygning, for at kunne opnå den optimale gevinst. De firmaer i Danmark, som virkelig har turdet ændre deres produktion således, at den passer til automatisering, kan i dag konkurrere med alle lande i hele verden. Med den store insourcing-bølge, som vil være en naturlig konsekvens af denne krise, kan det kun gå for langsomt med at komme i gang.
Det er nu, vi har tid til at tænke – men også nu, vi har tid til at handle.