Elektronikmessen, E-24, bliver afholdt oven på en periode med allokering og knaphed på vitale komponenter. Lige nu går det godt, men problemerne kan hurtigt komme igen. Dog kan industrien faktisk løse en masse problemer med manglende forsyning med trykt elektronik.
Aldrig har elektronikbranchen været ramt så hårdt som i årene 2020 til 2023, hvor ”Den store Allokering” ramte. Global overproduktion, som komponentindustrien slet ikke kunne følge med til, gav enorme leadtimes på selv ganske ordinære komponenter, og ventetider på måske 18 måneder for kritiske processorer var ikke usædvanligt. Mange forsøgte sig med second source, redesign, ”det grå komponentmarked” og meget andet for at holde produktionen i gang, men det var besværligt og dyrt. Lige nu går det faktisk godt og priserne samt leveringstider er rimelige. Men det kan hurtigt gå galt igen.
På E-24 vil såvel udstilling som konferenceprogram have fokus på producenternes supply-chain og på, hvordan man kan gøre sin produktion robust i forhold til den globale usikkerhed, der præger komponentmarkedet. Samtidigt vil mange udstillere have fokus på, hvordan man, ud over at styrke sin komponent- og materialeforsyning, også kan gøre produktionen mere bæredygtig. Ikke et uvæsentligt argument over for slutkunderne og bestemt relevant i en tid, hvor ESG er blevet en vigtig ny forkortelse (Environmental, Social og Governance).
Bedre, billigere og hurtigere end import fra Kina
Kina er sat noget i skammekrogen for tiden på grund af sabelraslen over for Taiwan, flirten med Putin-Rusland og en ret skamløs support af egenproduktionen, da eksporten går lidt trægt. Det får en række vestlige elektronikproducenter til at overveje alternative løsninger – og helhedsbilledet taler slet ikke imod sourcing af komponenter og løsninger fra vesten. Set i helikopterperspektiv er megen vestlig produktion faktisk at foretrække.
– Hos Melsen Tech er vi ivrige fortalere for trykt elektronik, der er en gren af den additive produktion, som i disse tider griber om sig inden for alle industri- og produktionssegmenter. Ved at anvende trykt elektronik kan man i mange tilfælde omgå traditionelle måder at tænke på og dermed opnå design og produkter, der er mere bæredygtige og hurtigere at få på markedet end løsninger, der først skal fremstilles og sejles hjem fra eksempelvis Kina, fortæller Marcus Holm, adm. direktør hos Melsen Tech, som holder foredrag om trykt elektronik under E-24 – et prisbilligt, hurtigt og bæredygtigt alternativ til eksempelvis flexprint.
Med den trykte elektronik får man en række fordele i forhold til både prototyping og seriefremstilling. I forhold til et konventionelt flexprint kan en trykt variant designes som CAD-fil, hvorefter designet kan trykkes på en folie med kobber, der senere i processen hærdes. Er der behov for ændringer, kræver det kun en ændring i CAD-filen, og det ændrede produkt kan ligge der på meget kort tid. Der er ingen lange transportveje eller dyre ændringer af ætseprofiler. Man slipper også for ”grim kemi” og energiforbrug ved lang logistik. Og så er man bedre beskyttet mod kopiering ved at bruge lokale producenter. Og faktisk er løsningen billigere, når man tager alle faktorer med i regnestykket. Det kan svare sig at købe dansk – og man bliver helt uafhængig af den gængse supply-chain.
Besøg Elektronikmessen den 3.-5. september på Odense Congress Center og se selv mulighederne hos udstillere som etablerede, store design-, komponent-, produktions- og testvirksomheder. Alle er samlet i Hal C, hvor man også kan opleve et interessant konferenceprogram.