Med en netop afholdt Embedded World messe står man tilbage en fornemmelse af, at fokus har flyttet sig blandt udbyderne af de mikrocontroller- og board-computer styrede produkter – og det gælder nærmest på globalt plan. Buzzwords inden for elektronikindustrien har i nogle år nu været IoT og industri 4.0, men det ser ud til, at fokus i stedet er flyttet over på det kommende gennembrud inden for telecom, 5G. I stedet er de mere industrielle applikationer blevet hverdag og dermed en selvfølgelighed inden for komponentsektoren. Internet-of-Things og den ”håndfri” opstilling af proceslinier til rationel fremstilling af kundespecifikke one-offs inden for volumenfremstilling kan vi jo, så det behøver vi ikke at spilde de markedsføringsmæssige flotte ord på længere.
Men fra energiforbrugets synsvinkel må vi fortsat lige holde fokus. På globalt plan har vi et energiforbrug, der enten skal sænkes dramatisk eller overføres til bæredygtige energiforsyninger som – primært – vind og sol. Producenter af embeddede controllere og boards ved nok ikke helt, hvordan det problem skal beskrives med én frase med gennemslagskraft, men en lang række af komponentløsningerne under Embedded World pegede på, at branchen er ved at finde løsninger på problemet.
Én vej er selvfølgelig den umiddelbare reduktion af forbruget i applikationen selv gennem en intelligent styring af blandt andet elmotorer og energitunge maskiner samt en minimering af power-down eller tomgangsforbruget, men det giver kun få procents reduktion af det samlede energiforbrug, selv om alt selvfølgelig hjælper i det samlede, globale energiregnskab. Mere interessant bliver det at skabe løsninger, der parrer et givent forbrug med den øjeblikkelige forsyning fra de vedvarende energikilder. Det er straks en mere kompleks opgave – men ikke uløselig – og det er netop hér, at mikrocontrollerne kan gøre sig gældende i intelligente og kommunikerende front-ends eller ”edge” i IoT- eller industri 4.0 miljøerne. For hvorfor ikke vente med at køre produktionsserier til, der er energi til rådighed fra de CO2-neutrale energikilder?
Det kræver en ny kommunikationsinfrastruktur, hvor milliarder af front-ends i private, offentlige og industrielle applikationer kommunikerer indbyrdes i mere eller mindre autonome netværk. Clouden skal i de fleste tilfælde kobles af, men kan bruges til mere overordnede informationer om eksempelvis vejrdata og den deraf følgende energiforsyning på en regional basis. De embeddede løsninger kan meget effektivt i lokale mesh-netværk – og i det overordnede cloud-hierarki – bringe os i den rigtige retning, og den erkendelse er halvlederindustrien tydeligvis også ved at komme frem til.
Når det nu drejer sig om at flytte intelligens og kommunikation længere frem mod edgen, så har vi på elektronikfokus.dk fået mulighed for at være de første i Europa, der fortæller om Kontrons nyeste SoM-løsning (system-on-module). Udgangspunktet er ST Microelectronics seneste udvikling af deres 32-bit controllerserie – i dette tilfælde i form af STM32MP157, der er en vanvittigt ydedygtig embedded processor.
– Vi har brugt den nyeste STM32-komponent til udvikling af vores nok mindste processorløsning nogensinde. Og det er rigtigt spændende produkt, der blandt andet kunne give vektormotorstyringer i verdensklasse med en hidtil uset energieffektivitet. Med den nyeste ST-processor har 32-bit til vores rådighed i form af to styk 650MHz Cortex A7-kerner og én 200MHz M4-kerne understøttet af en stor DDR3-flash. Med denne komponent har vi realiseret et modul på størrelse med et frimærke, og det er et modul, som er lige til at lodde på et carrier-board, fortæller Kontrons Norbert Hauser.
Læs hele rapporten fra Embedded World i Aktuel Elektronik 4/2019, som udkommer 18. marts.