Mere end 40 virksomheder har meldt sig ind som partnere i samarbejdet med Security Tech Space, der er et nyt videnscenter, som skal hjælpe med at løfte cybersikkerhedsniveauet i danske og europæiske virksomheder.

Et af medlemmerne er Aarhus Havn, der håber, at samarbejdet kan bringe dem på forkant med både den nyeste udvikling inden for cybersikkerhed samt de regler og regulativer, der er inden for området.
På sit kontor på yderste mole syd for Aarhus har havnedirektør Thomas Haber Borch udsigt til størstedelen af den containertrafik, der lander i Danmark. Havnen er en af de største i Norden og står for størstedelen af containertrafikken ind og ud af Danmark. Det er samtidig den eneste havn i Danmark, der har plads til de oceangående containerskibe, der ofte kommer fra Asien med mange af de tech-ting, som vi omgiver os med i vores dagligdag. Havnen udgør også et vigtigt bindeled for trafikken mellem Danmark og Grønland:
– 75 procent af alle varer kommer ind via vores havne, og 70 procent af den containertrafik kommer ind via Aarhus Havn. Vi er omsætningsmæssigt langt den største. Det gælder også inden for bulk, som er korn og foderstoffer, så det er utrolig vigtigt, at de digitale systemer virker hos os. Det er også sådan, at Center for Cybersikkerhed, der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), har defineret havne som national kritisk infrastruktur. Det er derfor utrolig vigtigt, at cybersikkerheden er i top.
Mange aktører og digitale systemer
Med flere kilometer kajplads med plads til skibe og containere, så udgør Aarhus Havn et komplekst krydsfelt af kunder, aktører og forskellige kompetencer. Mange af havnens aktiviteter er digitale. Det gælder lige fra havnens kraner til mange af de systemer, som styrer havnen.
– Hvis man får ram på nogle af de her systemer, så kan det i værste tilfælde betyde, at det kan være svært at få varer ind og ud af havnen. Det er ikke kun på havnen, at det vil få konsekvenser. Det vil også påvirke mange af de aktører, der spiller ind i havnen.
Ifølge Thomas Haber Borch oplever de ikke cybertruslen direkte, men de er meget opmærksomme på, at havne generelt rundt om i verden bliver udsat for cyberangreb.
– Vi har generelt et højt niveau inden for cybersikkerhed, og vi øger hele tiden vores digitale sikkerhed. Det gælder også vores arbejdsstationer, så den enkelte medarbejder føler måske nogle gange, at der sker lige lovlig mange forandringer i forhold til passwords og tofaktor-identifikation. Men det er nødvendigt, for at den form for angreb ikke skal ske her.
Thomas Haber Borch håber, at de med samarbejdet med Security Tech Space kan være i front med udviklingen:
– Der sker hele tiden store forandringer og en udvikling i forhold til de angreb, som vi ser rundt om i verden. Vi håber, at vi med det her samarbejde kan blive ved med at være i front inden for den digitale sikkerhed og de regler, der er inden for området. Det er altid godt at alliere sig med andre og få noget input udefra. Truslerne udvikler sig hele tiden, så det er vigtigt at stå sammen, hvis vi og vores medarbejdere skal være klædt på til udvikling.
– Ud over at udveksle viden, så stiller vi os selv til rådighed overfor studerende inden for cybersikkerhed, som så har mulighed for at komme i praktik hos Aarhus Havn, forklarer han.
Skal bidrage med ny viden
Der er fantastisk opbakning fra medlemsvirksomhederne, lyder det fra Peer H. Kristensen, direktør for Security Tech Space, der siden centrets etablering i september har været ude og besøge mange af de virksomheder, der har tilsluttet sig centret.
– Det bekræfter, at der er et stort behov for viden, netværk og løsninger indenfor cybersikkerhed, fortæller Peer H. Kristensen, der især ser to udfordringer ude hos virksomhederne.
– Den ene er, at det er krævende at løfte beredskabet mod cybertruslen. Som lille virksomhed har man typisk ikke ressourcerne til det, da det kræver, at man er up-to-date med en trussel, som ændrer sig hele tiden. Den anden er, at det kan være svært at tiltrække kompetencer inden for cybersikkerhed. Der er simpelthen mangel på folk.
Det er netop det, som han håber, at centret kan være med til at løfte i samarbejde med virksomhederne.
– Det overordnede mål er at beskytte borgere, virksomheder og det offentlige mod cyberangreb. Centret kan fungere som indgangsport, og være med til at styrke det faglige miljø i form af den nyeste viden, talentudvikling og rekruttering. Vi har samtidig forskere i verdensklasse på området, som også kan bidrage til nye teknologiske løsninger.
Fakta
Security Tech Space er etableret pr. 1. september 2023.
Security Tech Space er et videncenter med fokus på forskning, innovation og erhvervsudvikling. Centret skal sammen med danske virksomheder, forsvaret og forsvarsindustrien udvikle løsninger, som kan løfte cybersikkerhedsniveauet i danske og europæiske virksomheder.
Partnerne bag er: Alexandra Instituttet, Aarhus Universitet, INCUBA A/S og Aarhus Kommune.
Læs mere om Security Tech Space på https://securitytechspace.dk/