
Hvordan ruster man danske produktionsvirksomheder til en verden med militære konflikter, politiske spændinger og global handelskrig?
Én mulighed er at gøre virksomhederne i stand til hurtigt at omstille deres produktion til de konstant skiftende forhold ved hjælp af digitale teknologier som f.eks. kunstig intelligens og robotter.
Det er netop formålet med et nyt forsknings- og innovationsprojekt ved navn MADE REACT. Det er støttet af Innovationsfonden og ledet af produktionsklyngen MADE.
I konsortiet bag projektet er i alt 14 virksomheder, tre GTS-institutter og fem universiteter, heriblandt Syddansk Universitet (SDU), som sammen skal udvikle de nye teknologiske løsninger.
SDU udvikler robotterne
På SDU bliver det professor Henrik Gordon Petersen, der skal lede arbejdet. Det er især robotsystemerne, som han og hans kollegaer i SDU Robotics får ansvaret for at udvikle.
– Vores opgave er sammen med vores partnere at udvikle nogle mere fleksible og robuste robotsystemer, som kan håndtere de mange udsving og usikkerheder, der er i verden lige nu. Det kunne f.eks. være, at man er nødt til at skifte nogle komponenter ud, fordi dem, man plejer at bruge i sin produktion, pludselig ikke er tilgængelige længere, forklarer Henrik Gordon Petersen.
– Det kræver, at man hurtigt kan omprogrammere sine robotter og omstille sine produktionssystemer, hvilket er noget, der traditionelt har været meget svært. Det kræver stadig meget udvikling, men det er noget af det, vi arbejder med i vores Industri 4.0 Lab, siger professoren.
Op i tempo
Ambitionen med REACT-projektet er, at man med den nye teknologi ligefrem kan vende de usikre tider til en konkurrencefordel for danske virksomheder.
– Dansk produktion skal vende global usikkerhed til nye konkurrencemuligheder. Vi skal op i tempo og længere frem i skoene, hvis vi vil følge med udviklingen og ikke miste salg, siger Nigel Edmondson, direktør i produktionsklyngen MADE, i pressemeddelelsen fra Innovationsfonden.
– Derfor er det helt afgørende, at vi i projektet MADE REACT samler toneangivende aktører fra Produktionsdanmark for at skabe nye, konkrete løsninger på udfordringerne
Partnere i projektet:
Produktionsklynge MADEAalborg UniversityUniversity of Southern DenmarkTechnical University of DenmarkAarhus UniversityUniversity of CopenhagenFORCE TechnologyTeknologisk InstitutAlexandra InstituttetTechnicon A/SCIM A/SLEGO Systems A/SDanfoss A/SNovo Nordisk A/SVelux A/SGrundfos A/STopsil GlobalWafers A/SHarting ApSUniversal Robots A/SBosch Rexroth A/SSick A/SInmold A/SIntelligent Systems A/S
Samlet budget: 106,8 mio. kr. med projektafslutning: 31. december 2028.
Kontakt:
Henrik Gordon Petersen, Det Tekniske Fakultet, SDU, mail hgp@mmmi.sdu.dk