Statsministeren har en plan – og den fremlagde han under åbningen på High Tech Summit på DTU: Der skal skrides langt hurtigere ind mod CO2-udledningen, end tilfældet er i dag. Muligvis har mange hørt om Lars Løkke Rasmussens tre B’er – biler, boliger og bønder – men der er måske andre veje til at opnå positive resultater på. Og ved at koble forskning tæt sammen med industrien kan en ren verden endda bliver en verden i økonomisk fremgang. For uanset hvad vi gør, tror og tænker, så er alt vores forbrug af ressourcer på kloden reelt genbrug. Vi drikker det samme vand, som Jesus angiveligt gik på og dinosaurerne strintede i for nu at spole tiden nogle tusinde eller en håndfuld millioner år tilbage. Genbrug af Jordens ressourcer er den eneste vej mod fremgang på kloden, og værktøjet er de teknolgiske fremskridt.
– Jeg var kun fem år gammel, da Neil Armstrong gik på månen, og jeg har oplevet, hvordan den teknologiske udvikling har gjort livet bedre for stort set alle mennesker på hele kloden. Vi lever længere, og i de fleste tilfælde også bedre. Men fortsat fremgang for hele menneskeheden handler i høj grad om samarbejde – og også samarbejde på globalt plan. Rent vand, fødevarer til alle og en opbremsning af udledningen af forurenende og skadelige stoffer kræver en international indsats. Den store fordel er, at vejen frem mod en fortsat bedre – og renere – verden faktisk er blevet en god forretning. Det kræver dog, at forskning møder industrien på eet tidligt tidspunkt, indledte Lars Løkke Rasmussen under åbningen af High Tech Summit.
Markedet for bæredygtige løsninger er milliarder – og måske endda billioner – værd på globalt plan, men udviklingen kræver i høj grad brug af teknologi til at opnå de ønskede mål. Statsministeren vender i den forbindelse et gammelt politisk citat på hovedet ved at spørge, ikke hvad man som forsker kan gøre for industrien, men hvad industrien kan gøre for forskningen. Koblingen er tæt, og midler fra industrien kan give en genvej til bedre forskning, hvis resultater igen kan komme industrien til gavn.
– Vi har kun én klode, og det er vores hjem. Det kræver fokus på missionen om, hvad vi kan gøre for hurtigt at skabe de teknologiske resultater, der sikrer os en bedre fremtid og en klode, der kan opretholde liv mange, mange generationer frem i tiden. Derfor er det en glæde at åbne konferencen, High Tech Summit, der nok er det største nordiske samlingspunkt for fremtidens teknologier og et samlingspunkt for såvel forskere som industri, sluttede statsministeren.
Se vores samlede rapport fra High Tech Summit i Aktuel Elektronik nr. 13/2018, som udkommer 19. november.