Danske GPV, den næststørste EMS-virksomhed med hovedkontor i Europa, opjusterer igen forventningerne til 2023. Selskabet har i 2. kvartal 2023 realiseret en rekordomsætning på 2,7 mia. kr. og et resultat (EBITDA) på 189 mio. kr. Kombineret med mere positive udsigter for resten af året får det GPV til at opjustere resultatforventningerne til helåret.
Regnskabet for 2. kvartal udviser en fortsat positiv resultatudvikling, og på baggrund af de fortsat gode udsigter forventer den danske elektronikproducent nu en omsætning i størrelsesordenen 9,9-10,3 mia. kr. mod tidligere forventet 8,8-9,2 mia. kr. Samtidig opjusteres forventningerne til årets resultat fra et EBITDA i intervallet 590-640 mio. kr. til intervallet 650-700 mio. kr.
– Vi er inde i en positiv udvikling, og jeg vil først og fremmest takke mine mange kollegaer for den entusiasme og det engagement, jeg dagligt møder på vores fabrikker og kontorer rundt om i verden. Sammenlægningen med Enics, som nu har været på plads i tre kvartaler, forløber planmæssigt, og i juni 2023 lancerede vi en fælles organisationsstruktur. Vi oplever fortsat stor efterspørgsel fra kunder, som understøtter den grønne omstilling, og det er en vigtig drivkraft i den nuværende positive udvikling,siger GPV’s administrerende direktør Bo Lybæk.
Trods vores positive udvikling ser vi dog også tegn på en afmatning og faldende vækstrater. Vi er ikke desto mindre stadig ganske tilfredse med den aktuelle udvikling, fortsætter Bo Lybæk.
GPV realiserede en omsætning på 2,7 mia. kr. i 2. kvartal 2023 og en samlet omsætning på 5,4 mia. kr. i 1. halvår. Det svarer til en stigning på 151% sammenlignet med 1. halvår 2022, hvor den samlede omsætning var 2,1 mia. kr. Resultatet blev et EBITDA på 189 mio. kr. i 2. kvartal 2023 og et samlet EBITDA på 368 mio. kr. i 1. halvår, svarende til en stigning på 95% i forhold til 1. halvår 2022:
– De seneste høje komponent- og materialepriser har en positiv indvirkning på omsætningen, men en negativ effekt på bundlinjen. Generelt ser vi dog en bedring i tilgængeligheden af elektronikkomponenter, siger Bo Lybæk.
Den fortsatte mangel på komponenter er den primære årsag til, at bindingen i arbejdskapital fortsat ligger over det normale niveau for GPV. Der er fokus på nedbringelse af arbejdskapitalen, men det er også vigtigt at sikre leverancer til kunderne, og selskabet vil derfor fortsat anvende en stor del af arbejdskapitalen på lageropbygning.
Kraftig ekspansion
Et andet fokusområde før, under og efter sammenlægningen med Enics er en væsentlig ekspansion af produktionskapaciteten. I 1. halvår 2023 har GPV idriftsat en ny mekanikfabrik i Thailand og en ny elektronikfabriksbygning i Sri Lanka. I Mexico fordobles det samlede areal til 8.200 m2 inden udgangen af 2023, og i Slovakiet er GPV i gang med at opføre en ny elektronikfabrik på 11.000 m2, som forventes at blive sat i drift i 1. kvartal 2024.
– Kundernes kraftige efterspørgsel skaber et behov for løbende udvidelse af kapaciteten, men der er også andre faktorer, der spiller ind. På den ene side ønsker kunderne i USA at mindske afhængigheden af Kina, og på den anden side er der stort fokus på en regionsbaseret tilgang, hvilket øger behovet for produktionskapacitet på lokationer, hvor omkostningerne er lavest i Europa og i Nord- og Sydamerika, forklarer Bo Lybæk.
I tillæg til ovennævnte fabriksudvidelser har GPV investeret i kapacitetsudvidelser på fabrikkerne i Estland, Sverige og Finland, som er specialiseret inden for forskellige dele af EMS-industrien.