GPV har netop offentliggjort sit resultat for 1. halvår 2024 efter et rekordår i 2023, der var positivt påvirket af særligt en større beholdning af uekspederede ordrer (backlog).
GPV, som ejes af det børsnoterede danske industrikonglomerat Schouw & Co., realiserede en omsætning på 4,6 mia. kr. mod 5,4 mia. kr. i 1. halvår 2023, svarende til en nedgang på 14%. Normaliseret for det lavere PPV-niveau og materialesalg i 1. halvår 2024 udgør faldet i aktivitetsniveauet 10%. Indtjeningen (EBITDA) faldt til 300 mio. kr. i 1. halvår 2024 fra 368 mio. kr. i 1. halvår 2023. Faldet i salg og indtjening skyldtes et lavere aktivitetsniveau, samt at GPV’s salg og indtjening i 2023 lå over normalniveauet, bl.a. som følge af en stor beholdning af uekspederede ordrer, som fortsatte ind i 2023. Samtidig er det globale elektronikmarked negativt påvirket af en rebalancering i forsyningskæderne efter forsyningskrisen samt strukturelle ændringer:
– Som forventet har stigende globale renter og en rebalancering i markedet medført et lavere aktivitetsniveau i elektronikindustrien. Samtidig er markedsvilkårene blevet langt mere komplekse på grund af den geopolitiske udvikling. USA’s “out-of-China”-tilgang og den effekt, denne har på markederne, har generelt en stor indvirkning på den globale handel. Vi håndterer allerede nu de regionale globaliseringstendenser. Derfor er branchen i øjeblikket i en tilpasningsfase, hvilket sammen med fortsat outsourcing giver os nogle spændende nye muligheder, forklarer GPV’s administrerende direktør Bo Lybæk.
Bo Lybæk understreger, at GPV aktivt adresserer de ændrede markedsvilkår. En stor del af efterspørgslen på det amerikanske marked bevæger sig nu mod Mexico. Derfor fordobler GPV produktionsområdet i Mexico i 2024, hvilket forventes at stå færdigt i første halvår 2025, og vigtigt produktionsudstyr flyttes fra regioner med lavere efterspørgsel. En lignende udvikling ses i Sydøstasien, hvor GPV nu har lukket sin produktion i Malaysia til fordel for kapacitetsudvidelser i Thailand og Sri Lanka. Produktion af produkter i Kina til Kina (China-to-China) er fortsat et væsentligt marked for GPV:
– En af vores største styrker er vores driftsmæssige tilstedeværelse, hvilket også bekræftes i flere kundeundersøgelser. Vi udvikler fortsat vores tilstedeværelse, men udnytter vores CAPEX klogt, så vi ikke øger den samlede kapacitet på et vigende marked. I stedet flytter vi kapacitet til de steder, hvor efterspørgslen er størst. Det har vi været gode til, og derfor har vi stadig en solid omsætning og indtjening, fortsætter Bo Lybæk.
GVP har endvidere udvidet sin tilstedeværelse i Slovakiet med en ny elektronikfabrik på 11.000 m2 og forventer at kunne starte produktionen op i oktober 2024.
Investering i fremtidig vækst
Bo Lybæk understreger, at GPV er gunstigt positioneret i den globale konkurrence – såvel på kort sigt, hvor tilpasning til markedsforholdene er afgørende, som på langt sigt, hvor markedet forventes at stige igen. Tidligere var forventningen, at markedet ville vende allerede i 2. halvår 2024, men nu forventes det at ske i 2025. Dette er også grunden til, at GPV nedjusterer forventningen til 2024. Der forventes nu en omsætning i størrelsesordenen 8,9-9,3 mia. kr. mod tidligere forventet 9,1-9,7 mia. kr. Tilsvarende sænkes forventningen til indtjeningen (EBITDA) til 610-660 mio. kr. mod tidligere forventet 700-760 mio. kr.
– En vending på markedet har været længe undervejs, men vi har mange aktiver, der giver os en stor konkurrencemæssig fordel. Vores forretning er lige så solid som i går, og vi lever af at sælge de produkter, som vores kunder har brug for. Vores omfattende erfaring med box-build har f.eks. hjulpet os med at blive blandt de største europæiske aktører i industrisegmentet, siger Bo Lybæk.
Han tilføjer, at 2024 er kendetegnet ved, at nogle industrier igen er tilbage i en positiv udvikling, mens andre stadig oplever en afmatning. GPV ser en stadigt stigende positiv udvikling i henholdsvis BuildingTech-industrien og Semicon-industrien, mens MedTech-industrien fortsat oplever en flad udvikling.
Generelt bruger GPV også tiden til at forberede sig på fremtidig vækst. Som en del af denne proces har selskabet igangsat et vigtigt projekt med implementering af ét fælles ERP-system på tværs af virksomheden, som ifølge Bo Lybæk bliver det næste springbræt til betydelige fremtidige effektivitetsgevinster.