Flere danske virksomheder er villige til at betale lidt mere for komponenter med dokumenteret bæredygtig produktionshistorik. Det har NCAB tydeligt kunnet se, og en dyb kontrol af virksomhedens leverandører tegner et billede, der er mere miljøvenligt end oprindeligt forventet
Artiklen har været bragt i Aktuel Elektronik nr. 1 – 2025 og kan læses herunder uden illustrationer
(læs originalartiklen her)
Af Rolf Sylvester-Hvid
Lige før jul havde vi lejlighed til at mødes med NCAB på kontoret i Køge, efter direktør Peter Jensen og key account Claus Bue Olsen havde været på en længere tur til Kina for at besøge NCAB’s factory management team, der har hovedsæde i Shenzhen. Det er en rundt regnet 100-mand stor del af NCAB-organisationen, og factory management teamets opgave er at sikre en produktion hos de kinesiske printfabrikanter efter de normer og kvaliteter, der er et krav hos vestlige elektronikproducenter. Det er samtidigt en måde, hvorpå NCAB kan løfte sløret for de forhold, der ikke altid er så tydelige for slutkunderne.
– Der er sket et ganske markant skridt blandt vores europæiske – og navnlig de danske/nordiske – mod en mere bæredygtig produktion. Vores oplevelse er, at elektronikvirksomhedernes slutkunder har stigende fokus på miljøet og ordentlige forhold i produktionsapparatet. Det er som sådan ikke noget nyt, men det mere usædvanlige er, at flere af vores kunder i dag ligefrem stiller krav om bæredygtigt fremstillede print – og de er også villige til at betale lidt ekstra for at kunne få dokumenteret, at der er en grøn profil bag de produkter, vi leverer. Ingen ønsker i dag at sende ”sorte” produkter på markedet, og det kan modvirkes med en grøn profil hos vores producenter, forklarer Peter Jensen under vores besøg.
Formålet med det danske besøg i Kina var da også at gå hårdt til de kinesiske printproducenter for at sikre, at de for alvor forstod de krav om bæredygtighed, som NCAB vil have. Ifølge Peter Jensen har kinesisk fokus primært været på teknologi, og de har ikke tidligere oplevet så stram fokus på bæredygtigheden – endsige at man kan viderefakturere en række af de miljøvenlige tiltag. Men det var et wakeupcall for mange af de kinesiske producenter, at man i Vesten har fokus på miljøet, når produktionen sker i den anden ende af verden.
Kinesisk produktion er grønnere, end Kina selv ved
– Et ikke uvæsentligt punkt er den energiforsyning, der holder de kinesiske virksomheder i gang. Vi har nok den fejlagtige antagelse, at kinesisk energiforsyning er et misk-mask af de energiformer, der lige er til rådighed, med omfattende brug af kul, men faktisk er der også en stor mængde sol og vind i det kinesiske forsyningsnet. De analyser, vi har fået foretaget hos de kinesiske producenter, viser, at de stort set alle modtager energi fra det statslige Southern Grid, og de får faktisk op mod 60 procent af deres energi fra sol, vind, vand og a-kraft. Det kom faktisk som lidt af en overraskelse for producenterne selv, og det betyder reelt, at den kinesiske produktion på mange områder er grønnere, end kineserne selv tænker over, siger Peter Jensen.
En lang række af de miljømæssige forhold blandt NCAB’s kinesiske producenter er nu dokumenteret i en sådan grad, at NCAB til sine kunder i Danmark kan beskrive, i hvor høj grad de leverede print er produceret efter ”grønne” eller ”sorte” metoder. Der er endda mulighed for at trække produktionen i en mere bæredygtig retning, da man i Kina faktisk også kan købe sig til en energiforsyning, der har en større procentuel andel fremstillet med sol, vind og vand. Det er selvfølgelig det samme net, der overfører energien, men tidspunktet er afgørende for, hvordan energien bliver produceret til forsyningsnettet. Men mere miljøvenlig produktion er en kvalitet, som danske kunder inden for såvel det maritime miljø og den generelle industri sætter pris på.
De bæredygtige print er i stigende grad i fokus hos kunderne, og NCAB oplever i den forbindelse en fremgang, som har krævet en vis opmanding. Nyeste skud på personalestammen er faktisk en gammel kending. Mikkel Meinertsen er tilbage som key account hos NCAB. Flere vil nok spørge, hvad vi mener med ”tilbage”. Er han ikke et kendt ansigt hos NCAB? Jo, men Mikkel Meinertsen skulle lige prøve kræfter med el-entreprenørbranchen, så han ”hoppede af” i starten af 2024, men efter ti måneder savnede Mikkel Meinertsen teamet, arbejdet og ånden hos NCAB, så nu er han tilbage i lejren igen – og klar til at sælge kundespecifikke og grønne printløsninger til kunderne …
Billedtekst:
Genbrug er jo også grønt, så Peter Jensen er glad for igen at kunne sige velkommen til Mikkel Meinertsen, der har haft en 10-måneders lang flirt med el-branchen, men som nu er tilbage hos NCAB. Mikkel Meinertsen ser også frem til at levere de stadigt mere bæredygtigt fremstillede print til de danske kunder.