GPV har igen i 2023 realiseret en omsætning på 10,4 mia. kr., hvilket svarer til en ottedobling på fem år. Den kraftige langsigtede vækst kan både tilskrives opkøb og organisk vækst og vidner således om GPV’s evne til at integrere nye selskaber og sikre tilgang af nye kunder.
Omsætningen for 4. kvartal udgjorde 2,5 mia. kr., mens EBITDA-resultatet udgjorde 178 mio. kr. Omsætningen og indtjeningen for 4. kvartal lå et par procent under samme periode af 2022, men aktivitetsniveauet ved udgangen af 2023 var fortsat højere end forventet:
– 2023 var det første regnskabsår, hvor Enics, med hovedsæde i Schweiz, var konsolideret i hele perioden, og det er den væsentligste forklaring på, at vi kunne øge vores omsætning fra 5,9 mia. kr. i 2022 til 10,4 mia. kr. i 2023. Samtidig havde de højere materialepriser en positiv påvirkning på omsætningen og en negativ indvirkning på marginerne. Til trods for det positive resultat oplevede vi et gradvist faldende aktivitetsniveau i den globale elektronikindustri i andet halvår 2023. Dette skyldtes i høj grad en normalisering, eller rebalancering, af markedet efter nogle travle og udfordrende år i forsynings- og logistikkæderne på grund af indvirkningen fra coronapandemien, siger GPV’s administrerende direktør Bo Lybæk.
EBITDA-resultatet for 2023 udgjorde 743 mio. kr., svarende til en stigning på 60% sammenlignet med 2022. Resultatet var negativt påvirket af integrationsomkostninger, herunder de budgeterede omkostninger forbundet med lukningen af GPV’s fabrik i Malaysia:
– Vi er i den forløbne periode vokset kraftigere end efterspørgslen, dels fordi vi gik ind i 2023 med en backlog af udestående ordrer på grund af manglen på komponenter og delvist på grund af en generelt høj efterspørgsel fra kunderne. Med undtagelse af en enkelt fabrik har alle fabrikker fået nedbragt ordrebeholdningen. Samlet set er vi tilfredse med resultatet for 2023, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke alle vores medarbejdere for deres store indsats i det forgangne år. Sammenlægningen med Enics har påvirket os alle, men jeg er stolt over, at vi i 2023 har opnået alle de fordele af sammenlægningen, som vi forventede. Derudover oplevede vi i det forløbne år tilgang af en række nye og meget spændende kunder, fortsætter Bo Lybæk.
Ifølge Bo Lybæk er det globale elektronikmarked i gang med at finde en ny balance. Efterspørgslen steg voldsomt i kølvandet på coronapandemien, hvilket medførte en helt ny situation med materialemangel og logistiske udfordringer. Situationen er generelt blevet forbedret, men for visse komponenter ligger priserne fortsat højere end normalt.
Hvor GPV inden for de senere år har fokuseret på at udvide kapaciteten, er fokus nu på at tilpasse kapaciteten til markedsefterspørgslen. Det er vigtigt at have den rette driftsmæssige tilstedeværelse, og kapacitetsudvidelserne i Slovakiet, Thailand og Mexico fortsætter, hvorimod yderligere kapacitetsudvidelser vil være begrænsede i den nærmeste fremtid. Derudover har GPV i tæt dialog med kunderne skruet op for arbejdet med at tilpasse den globale produktionskapacitet, så man kan undgå en situation med overkapacitet på nogle fabrikker og underkapacitet på andre. Det indebærer, at visse standardiserede produktionslinjer flyttes mellem regionerne – et område, hvor GPV har stor erfaring.
Overordnet set har GPV udsigt til et 2024, som adskiller sig markant fra 2023. Kunderne er generelt blevet mere tilbageholdende, fordi de ønsker at tilpasse sig markedssituationen, hvilket indebærer, at de nedbringer lagerbeholdningerne på tværs af værdikæden.
På den baggrund forventer GPV at realisere en omsætning for 2024 i størrelsesordenen 9,1-9,7 mia. kr. og et EBITDA-resultat i intervallet 700-760 mio. kr.