Ifølge redaktionens kilder er Li-Ion batterier officielt blevet en mangelvare, og man må forvente både allokering og lange leadtimes ved indkøb af større mængder. Det er en melding fra “The Big Four” inden for fremstilling af litiumceller, LG, Panasonic, Samsung og Sony.

Synderen er elbilen. Hvor produktionen af elbiler i 2020 lå på rundt regnet en million køretøjer, så forventes det tal at stige til 8 millioner biler i 2023, og det presser produktionen af såvel celler som udvindingen af litium til det yderste. Situationen bliver ikke bedre af, at navnligt europæiske politikere fuldstændigt mangler viden om litium som grundstof og derfor trommer elbilerne frem – selv om litium er en stærkt begrænset ressource, og udvindingen dræner klodens ferskvandsdepoter og udgør et langt større miljøproblem, end elbilerne løser.
Den kraftige fokus på elbilerne betyder, at det er attraktivt for batteriproducenterne at levere til en branche, der anvender i omegnen af 8.000 celler for bare én elbil. Med en forventet produktion på 8 millioner elbiler om blot to år, så er kravet fra elbilproducenterne alene 64 milliarder celler. Det betyder, at de produkter, hvor Li-Ion eller Li-FePO4 er eneste løsning, der er energitæt nok til at at give en realistisk forsyning (som smartphones, tablets og lignende forbruger- og medicinske produkter), bliver tørlagt af elbilsektoren.
Det grønne håb – i mere end én forstand – er natriumbaserede batterier. Natrium kan udgøre et alternativ til litium, og natrium er der masser af på kloden. Og så kan natrium udvindes af saltholdigt havvand. Energitætheden vil ikke blive helt så høj som for litiumbaserede batterier, men natriums stærkt elektropositive karakteristik bringer alligevel teknologien tæt nok på til at være en brugbar løsning til selv større, mobile batterier. Natrium kan indgå kemisk på samme måde som litium i en robust batterikemi, og flere universiteter og instritutter har opnået resultater med NaFePO4 (natriumjernforfat), som er særdeles lovende.
En gennemgang af kemien og prototypeforsøg kan ses på: Microsoft Word – 008_RAHMAWATI_ISCPFM2019_26923 (iop.org).
Vi selvfølgelig også udviklingen løbende i Aktuel Elektronik – primært i den trykte version, men også i kortform her på http://www.elektronikfokus.dk
RSH