Ifølge oplysninger fra Financial Times (FT), der henviser til “kilder, der er bekendt med Arms planer” og vores nabopublikation, Elektroniktidningen i Sverige, vil Arm i en nær fremtid lancere sin egen processor-hardware. FT støttes af nyhedsbureauet Reuters, som henviser til “Arms transformation fra et firma, der kun designer processorarkitektur (IP) til også at sælge sit eget silicium.”
Som citatet fortæller os, er Arm i dag en virksomhed, der licenserer blueprints (“IP-kerner”) til chips. Hvis Arm skulle begynde at producere sine egne chips, vil virksomheden fremover konkurrere med sine kunder om denne IP. Arms aktiekurs steg godt seks procent efter afsløringen i Financial Times.
Arm har i nogen tid licenseret rammer for komplette serverprocessorer efter tidligere hovedsageligt at have licenseret CPU’er. Nye serverprocessorer fra Amazon og Alibaba består hovedsageligt af IP fra Arm. Dette i modsætning til eksempelvis Apples, hvis licens kun giver Apple ret til at designe sine egne CPU’er, der er kompatible med Arm.
Ifølge FT’s kilder vil Arms egne chips bruge IP fra den amerikanske Arm-serverprocessorproducent, Ampere. Vi ved med sikkerhed, at Arms ejer Softbank for tiden forsøger at opkøbe Ampere.
Ampere er det store navn inden for Arm-serverprocessorer med Microsoft, Google og Oracle som nogle af de 20 kunder og partnere, som Wikipedia oplister. Så hvis Softbank ikke køber Ampere, bliver Ampere Arms største konkurrent. Det er stadig uvist, hvad den amerikanske konkurrencemyndighed vil mene om dette.
Den første Arm-chip vil blive annonceret i år, ifølge FT. En af kunderne er Meta, og ifølge Reuters har Arm sat sig på en ordre dér, som ellers ville være gået til Qualcomm.
Ifølge FT vil chippen være en “CPU”, men FT’s reporter henviser dog til en mere komplet processor med hukommelse, interfaces osv. ud over CPU’en – inklusive en AI-acceleratorkerne må man formode.
Arms førnævnte ejer Softbank deltog for nylig i præsident Trumps meddelelse om en investering på 500 milliarder dollars i at bygge en amerikansk infrastruktur til kunstig intelligens. Det er det stykke kage, som Softbank går efter, ifølge FTs kilder. Softbank ønsker at fremstille processorer, der er optimeret til AI-beregninger, både til datacentre og til “andre enheder”.
Hvad angår “andre enheder”, peger FT på virksomheden Lovefrom, som drives af CPU-guruen Jony Ive. Der udvikles der i samarbejde med – Softbank – en helt ny slags AI-baseret forbrugerprodukt.