Den danske industrikoncern Mekoprint har bidraget til forskningen på CERN ved at udvikle og levere komponenter til deres CMS-eksperiment. For at kunne håndtere mere krævende forhold skal eksperimentet opgraderes. Mekoprint bidrog ikke kun ved at opfylde CERN’s krav, men også ved at foreslå en ny løsning, der forbedrede komponenternes præcision og funktionalitet. – Vi er stolte af at bidrage til CERN’s mission om at fremme forståelsen af fundamentale partikler. Samarbejdet har været meget konstruktivt og inspirerende. Det har været særligt positivt for os at opleve, hvordan vores ekspertise inden for industriel serieproduktion og erfaring med lignende løsninger har kunnet støtte op om CERN’s banebrydende forskning, siger Bjørn Mølbach Krogh, Business Manager for Mekoprint Micromechanics.
Afskærmning sikrer præcision ved partikelkollisioner
CERN driver et komplekst system af partikelacceleratorer for at skabe de bedste rammer for internationale samarbejder indenfor højenergi-partikelforskning. Acceleratorerne bliver bl.a. brugt til at observere og forstå de fundamentale partikler, der udgør universet. For at opgradere målingerne i CERNS største maskine, Large Hadron Collider, havde CERN behov for at få produceret nye EMC-afskærmninger:
– Samarbejdet med Mekoprint har været rigtig godt. De fulgte projektet tæt, kom med gode idéer, nye løsninger og leverancerne var perfekt planlagt. Mekoprints fleksibilitet og tekniske ekspertise, både i prototypefasen og skaleringen til produktion, har været imponerende, siger Georges Blanchot, Electronic Engineer hos CERN.
Da CERN kontaktede Mekoprint med designspecifikationer på de små, ultratynde afskærmninger, vurderede Mekoprints specialister, at designet skulle optimeres for at opfylde de ønskede krav til kvalitet og komplet tilslutning rent afskærmningsmæssigt. De foreslog at bruge micro-machining til at fremstille komponenterne og kunne dermed imødekomme kravene og sikre et resultat, der kan produceres med den nødvendige nøjagtighed.
– Vi indså hurtigt, at vi skulle tænke nye veje for at imødekomme CERN’s krav til en tætsluttende afskærmning med minimal materialetykkelse. Vores erfaring med drejning og fræsning af mikrokomponenter samt en konstruktiv dialog med CERN var vejen til en løsning, der overholdt alle krav samt kunne serieproduceres, forklarer Bjørn Mølbach Krogh.
Forslaget om at bruge micro-machining fik stor betydning for CERN’s mål om at opgradere partikelacceleratorernes komponenter.
– Vores udgangspunkt for designet var at bruge bukkede metalfolier, men Mekoprint gjorde det muligt for os at bruge fræset aluminium uden åbninger, hvilket var vigtigt for vores projekt, fortæller Georges Blanchot.
For at kunne lodde afskærmningerne på CERN’s maskiner krævede det også en særlig overfladebehandling, som Mekoprint udfører i samarbejde med partnere: -Vores ekspertise inden for EMC-afskærmning og stærke partnerskaber har gjort det muligt for os at levere en komplet løsning til CERN, hvor vi havde fuld kontrol over alle processer. Det er inspirerende at se, hvordan den viden, vi har opbygget gennem samarbejder på tværs af industrier, kan anvendes til at levere komponenter til et så højteknologisk miljø som CERN og samtidig bidrage til globale forskningsmål, slutter Bjørn Mølbach Krogh.