Både dansk og nordisk elektronikindustri har været meget hurtig til at tage de nyeste og mindste komponentstrukturer til sig. Jo mindre processtrukturer, desto sværere bliver påtrykning af pasta før komponentmontagen. En stor del af udfordringen ligger i forholdet mellem aperture (åbning) og tykkelse af stencils til pastapåtrykningen, men mindre kendt er det nok, at materialet af stencilen også spiller en rolle.
Heldigvis er løsningen på den stadigt mere vanskelige pastapåtrykning tættere på, end de fleste nok regner med: HIN-agenturet, CK – en forkortelse for Christian Koenen – leverer stencils til utallige opgaver inden for elektronikken og masker til den nyste IC-fremstilling, og derfor er CK producent af nogle af verdens fineste processtrukturer. Nyt på CK’s program er nu også Nanovate™ Nickel, som er en metallegering, der giver stencilen nogle fremragende egenskaber.
Materialet er egentlig oprindeligt udviklet til aerospace-applikationer, og med de gennemprøvede funktioner i dét segment står det klart, af Nanovate Nickel også egner sig til ultratynde stencils til pastapåtrykning. De tidligste forsøg gav næsten med det samme meget overbevisende resultater.
Metallegeringen tillader fremstilling af 0,15mm ”tykke” stencils med åbninger så små som ned til sidelængder/pitch på 0,3mm, hvor der ikke afsættes pastarester i stencilens apertures, når squeegee’n har trukket pastaen hen over stencilen. Samtidigt er duktiliteten og hårdheden medvirkende til at give stencilen en langt længere levetid under praktisk brug, og dermed bliver Nanovate Nickel også en økonomisk fornuftig løsning.
Ved laserskæring af mønstret i en stencil fremstillet i Nanovate Nickel bliver apertures på printsiden knivskarpe, så pastaen ikke tværer på printet, men står så skarpt, som stencilen indikerer. Materialer giver desuden en glat overflade i stencilens apertures, så pasta ikke bliver hængende ved aftrækning af stencilen fra det trykte substrat. Ydermere betyder metallegeringens egenskaber, at stencilen ikke buler eller strækker sig ud af form, hvis substrat eller print er ujævnt.
HIN skaber kontakt mellem nordiske elektronikkunder og CK for fremstilling på kortest mulige tid af CK Nanovate Nickel stencils til konkrete kundeopgaver.
Læs mere om CK’s stencilløsninger i Aktuel Elektronik 11/2024, som udkommer 5. november på tryk på på http://www.techmedia.dk i elektronisk form.
Kontakt:
HIN A/S, Produktchef Jørn Tønder
Mail: jfs@hin.dk
Tlf.: 20 19 80 34