
Påskens pastelfarver er unægteligt mere charmerende en det politiske billede, der præger verdenssamfundet for tiden. Overordnet er det vanskeligt at få øje det geniale i USA’s globalpolitiske dagsorden, der bestemt ikke er gavnlig for Verden – og mindst af alt nok for USA selv.
EU strammer op
Men – som man siger – så er intet så galt, at det ikke er godt for noget. Det gode i den nuværende sammenhæng er, at EU er ved at stramme balderne. Generelt består EU-kommissionen af ca. 15.000 politikere fra de efterhånden ganske mange EU-lande. Og så ser EU-kommissionens arbejde ud til, primært at udstikke love, regler og standardiseringer i hobetal. Standarder er der som sådan ikke noget i vejen med, så længe de gavner industrien – og ikke begrænser den.
Trumps handelskrig, trusler om told og ekspansion af USA’s territorium har givet EU et økonomisk og forsvarspolitisk chok. Dette har været en meget effektiv kur imod EU’s vanvittige bureaukratiske maskine, som ganske effektivt har været ved at placere Europa på en globalt teknologisk sidsteplads. Nu er der heldigvis et republikansk bagland i USA, som efter Trumps indledende teatertorden dels har fået ham til at blinke med øjnene, og dels har udsvingene på børserne nok også givet Trump – og hans mere begavede vælgere – en stor forskrækkelse.
Den europæiske forsvarsindustri på vej op
Set fra Europas side forstår vi nu, at vi må både klare os selv og forsvare os selv. Vi har også, ret beset, alt for længe kørt på frihjul bag den amerikanske maskine. EU-kommissionen ser ud til at ville afregulere sig selv ganske betydeligt, så regler ikke bare er til for reglernes egen skyld. Samtidig er den europæiske forsvarsindustri er ved at komme op i gear. De afsatte 6.000 mia. DKK må nødvendigvis have en positivt afsmittende effekt på alle Europas industrier.
Den danske eksport til USA
Tilsvarende er eksportkatastrofen i forhold til USA nok ikke så stor endda. Den udgør ”kun” 13 procent af den samlede danske eksport. Og da en stor del af eksporten er medicin, som USA næppe kan være foruden, så forsvinder den eksport nok ikke lige med det samme. Samtidig oplever flere danske virksomheder henvendelser fra hidtil uopdyrkede markeder som Canada og Fjernøsten. Dermed kan vi nok regne med en opskalering af opgaverne til andre EU-lande med de øgede investeringer i forsvar – og ikke mindst den tyske infrastruktur. Faktisk er udsigterne ikke så dårlige, og aktiekurserne har det med at rette sig hurtigt igen.
Snarlig fremgang for elektronikken og dansk industri
Så med mindre, at påskeharen smider masken, og der gemmer sig et uhyre bag den charmerende figur, kan vi nok både håbe og tro på snarlig fremgang for elektronikken og dansk industri. Og når vi får slået hul på påskeægget, så er der måske også flere penge til udvikling af europæiske halvledere samt den generelle elektronikproduktion i Europa – og Danmark?
Med disse tanker og ord vil vi på redaktionen ønske alle læsere, annoncører og indlægsydere en rigtig fornøjelig højtid. Den 22. april ligger Aktuel Elektronik udgave 5 ligger i postkassen og digitalt på Aktuel Elektronik.
Elektronikfokus er tilbage igen 23. april med dugfriske nyheder fra nær og fjern.
Rigtig god påske!