Udviklingen går stærkt omkring kunstig intelligens, og i takt med at flere danskere bruger AI-værktøjer, stiger skepsis også – både i den brede befolkning, men i særlig høj grad for sjællænderne. Det viser en ny undersøgelse, som Norstat har foretaget for Samsung.
![](https://www.elektronikfokus.dk/wp-content/uploads/sites/5/2502-Samsung-AI-statistik-1.jpg)
48 pct. af de adspurgte i Region Sjælland er enten skeptiske eller bange for AI, hvilket gør sjællænderne til de mest AI-kritiske i landet, hvor gennemsnittet er 38 pct. Sjællændernes skepsis har også rykket sig markant sammenlignet med en lignende måling, Norstat og Samsung foretog for 12 måneder siden: her talte de sjællandske skeptikere kun 34 pct, mens det på landsplan var 31 pct. der var skeptiske over for AI.
– Når sjællænderne specifikt og danskerne generelt bliver mere skeptiske, ser jeg det faktisk som noget positivt: det er et udtryk for, at vi faktisk tager udviklingen seriøst og at mange danskere forstår, at det har potentialet til at ændre hverdagen og arbejdslivet markant, siger landechef i Samsung Danmark Søren Rinnov Østergaard.
Søren Rinnov Østergaard hæfter sig også ved, at vi er delte i spørgsmålet om AI: blandt sjællændere er 45 pct. nysgerrige eller optimistiske, mens det på landsplan er 57 pct. af danskerne.
AI-undervisning er kommet på skemaet
Mange sjællændere efterspørger også mere viden til at mestre kunstig intelligens. Mens 88 pct. ikke har fået noget undervisning til AI, efter spørger 73 pct. af de adspurgte i Region Sjælland mere info om kunstig intelligens.
– Det er rigtig godt, at ikke kun sjællændere, men generelt mange danskere efterspørger mere viden. Hos Samsung arbejder vi løbende på at gøre AI mere tilgængeligt, og vi håber vores seneste produktlancering, skulle gøre det mere muligt, siger Søren Rinnov Østergaard, landechef for Samsung Danmark.
Om rundspørgen
Rundspørgen er udført af Norstat på vegne af Samsung for at undersøge danskernes holdning til kunstig intelligens. Dataindsamlingen har fundet sted mellem 4.-13. december 2024. Undersøgelsen i Danmark gælder for 1033 danskere.