![](https://www.elektronikfokus.dk/wp-content/uploads/sites/5/2410-Bioinnovation-Instritut.jpg)
I løbet af de seneste år har teknologien, Power-to-X, oplevet stigende interesse for dens potentiale til at producere brændstoffer, kemikalier og materialer på baggrund af grøn brint produceret ved elektrolyse. Teknologien er udset til at spille en nøglerolle i den grønne omstilling. Hvis potentialet skal forløses, er det nødvendigt at omsætte mere forskning på området til innovation, som kan tiltrække kommerciel interesse.
For at løse denne udfordring og skubbe yderligere på udviklingen af ny innovation inden for Power-to-X annoncerer BioInnovation Institute (BII) og Villum Fonden i dag et nyt samarbejde. I løbet af 2025 og 2026 vil Villum Fonden donere 20 millioner kroner til at støtte fire lovende projekter inden for Power-to-X, der vil indgå i BII’s accelerationsprogram, Venture Lab. Programmet har til formål at hjælpe startups på et tidligt stadie med at opbygge et stærkt team og en forretningsplan, så de kan tiltrække eksterne investeringer.
De fire projekter vil blive udvalgt fra det nationale innovationscenter, ’The Villum Power-to-X Accelerator’ på DTU, som Villum Fonden gav en bevilling på 80 millioner kroner til i 2022. Her bliver Power-to-X projekter fra danske universiteter hjulpet til et stadie, hvor de kan bevise deres teknologi på laboratorieniveau. For at modne disse projekter yderligere og bringe dem tættere på markedet ser Villum Fonden derfor store perspektiver i at samarbejde med BII, fortæller Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i Villum Fonden:
– Vi vil gerne hjælpe projekter på vej, der transformerer den gode idé til en skalerbar praktisk anvendelse, som kan have stor betydning for den grønne omstilling på globalt niveau, og samtidigt er en potentielt god forretning. Vi har tidligere hjulpet lovende projekter på vej gennem vores støtte til pionercentre og The Villum P-to-X Accelerator. Vi glæder os over at hjælpe lovende projekter videre på det næste trin af innovationsrejsen gennem vores samarbejde med BII, der gør det muligt at trække på den store erfaring og succes, BII har fra life-science området.
De samme positive toner lyder fra Marianne Thellersen, der er koncerndirektør for innovation og entreprenørskab på DTU:
– Vejen fra idé i laboratoriet til levedygtig startup kan ofte være lang og besværlig. De gode ideer og talenter har derfor brug for al den hjælp, de kan få, til at komme ud i samfundet og gøre gavn. BII har vist evnen til at modne teknologi og teams til at blive stærke startups. Jeg er begejstret for, at teams fra Villum Power-to-X Acceleratoren får mulighed at komme med i BII, siger hun.
Katalysator for iværksætteri
BII har siden dets oprettelse i 2018 med finansiel støtte fra Novo Nordisk Fonden spillet en central rolle i at sikre, at en større andel af forskning fra danske universiteter og hospitaler bliver omsat til nye produkter og teknologier til gavn for samfundet. De startups, der bliver del af BII’s programmer får blandt andet adgang til et stort netværk af investorer, kontor-og laboratoriefaciliteter og hjælp til forretningsudvikling.
BII har indtil videre primært støttet startups inden for sundhedsteknologi, udvikling af nye lægemidler, bioindustriel produktion, kvinders sundhed og kvanteteknologi. Samarbejdet med Villum Fonden om at støtte startups inden for Power-to-X er dermed et nyt område for BII, siger Jens Nielsen, administrerende direktør på BII.
– Vi er enormt stolte af at indgå et samarbejde med Villum Fonden om at støtte lovende start-ups inden for Power-to-X. Villum Fonden har i lang tid gjort en stor indsats for at fremme forskning og teknologiudvikling inden for Power-to-X, så de har et stort kendskab til forskningsmiljøerne, innovationsøkosystemet og teknologiernes potentialet, hvilket vi ser frem til at drage nytte af.
Læs mere på http://www.villumfonden.dk og på https://vpx.dtu.dk/