
Med en seriøs pose penge fra Teradyne i ryggen har MIR og UR fået et imponerende nyt hovedkvarter i Odenses sydlige udkant. Det vil utvivlsomt være en motor mange år frem i tiden for andre cobot-producenter og leverandører i virksomhederne i den fynske robo-cluster.
– Bygningen og omgivelserne er et billede på den udvikling, de to virksomheder har gennemgået, men det samler også en lang række af de aktiviteter, som af praktiske grund og som følge af den vækst, både UR og MIR har oplevet, hidtil har været opdelt på fem forskellige adresser i Odense-området. Vi ser for os et kraftcenter i Odense og et samlingspunkt for den robot-hub, der i dag kendetegner det fynske teknologiske landskab, tilføjede Jean-Pierre Hathout, MIR’s direktør, under åbningen, hvor han også takkede Teradyne Robotics, der er UR’s og MIR’s moderselskab og dermed også ”tegnebogen” bag den nye og ganske imponerende bygning.
Greg Smith, der er CEO for Teradyne Robotics, var – meget naturligt – inviteret til åbningen, hvor han kunne fortælle om udviklingen helt tilbage fra Teradynes start i 1962, hvor grundlæggerne så muligheder i transistorer, som godt kunne fremstilles i store volumener, men i 1962 med den krølle på halen, at de fleste transistorer ikke virkede. Det fik Teradyne til at udvikle automatiske testsystemer til transistorproducenterne, og med udviklingen inden for halvlederteknologien, og det gav grundlaget for Teradynes imponerende vækst i takt med udbredelsen af transistorer overalt.
Den ialt 20.000kvm store MIR/UR-bygning er ikke bare et smukt hus, men også arbejdsplads for rundt regnet 600 medarbejdere. Et meget væsentligt argument for etableringen af det nye hovedkvarter er det samarbejde, der naturligt opstår rundt om kaffemaskinerne, og som kan få en uvurderlig betydning for sammenkoblingen mellem MIR’s kørende AMR’er (autonomous moving robots) og robotarmene fra UR. Samspillet mellem robotter og mennesker kommer nok til at kræve nogle stærkere og mere ”tredimensionelle” sikkerhedsanordninger, hvis robotter skal ud af burene og fungere på menneskers præmisser – trods stadigt større kræfter og højere momenter i cobot-produkterne, og derfor giver et øget samarbejde om udvikling af sikkerhedsløsninger og nye robotsystemer rigtig god mening i de nye rammer.
RSH