Turen fra det oprindelige Møn Print til Icape har taget rundt regnet tre år. De klassiske dyder fra den lokale og nærværende danske printvirksomhed er blevet parret med industrielle ”muskler” og stordriftsfordele – og i det danske hovedkvarter vil man gerne tiltrække endnu mere viden og erfaring
Artiklen har været bragt i Aktuel Elektronik nr. 4 – 2025 og kan læses herunder uden illustrationer
(læs originaludgaven her)
Af Rolf Sylvester-Hvid
Ifølge Tina Pedersen har de klassiske dyder i Møn Print altid været ordholdenhed, opmærksomhed og ordentlighed – de tre store O’er. Som virksomhedens danske direktør har hun under Icape-ejerskabet været en ivrig fortaler for, at disse faktorer, som på mange måder er kendetegnende for mindre danske print- og EMS-virksomheders måde at arbejde på, er blevet en del af den måde, hvorpå Icape – nu tre år efter opkøbet af Møn Print – opererer blandt sine danske kunder. Og vel nok også internationalt, for et opkøb af en virksomhed kan i de bedste tilfælde sende kvaliteter begge veje mellem de involverede virksomheder.
– De tre O’er er fortsat gældende for Icape i den form, virksomheden har på det danske marked. Men for Icape er de typiske danske kvaliteter også blevet en del af DNA’et i Icape-koncernen, og det er kvaliteter, der aftvinger respekt på koncernplan. Det tidligere Møn Print har omvendt fået adgang til en langt større industriel muskelmasse med masser af nye faciliteter, produktions-sites i hele verden og de nyeste teknologier. Kombinationen af viljen til at arbejde tæt sammen med kunderne ned på detaljeplanet med muligheden for at trække på en masse stærke ressourcer er særdeles stærk, og det har vi kunnet mærke i vores danske kontor i Næstved, fortæller Tina Pedersen under vores besøg i virksomheden.
Adgangen til endnu flere tekniske styrker udvider naturligt nok den årtier lange support, som Erik Pedersen, Henrik Jensen og ikke mindst Jan Husen har bistået med langt tilbage i Møn Prints tidlige dage og nu også hos Icape Denmark. Tina Pedersen understreger i den forbindelse, at der skam er plads til flere hos Icape, og virksomheden er klar til fortsat at ansætte folk med både viden og erfaring for netop at bygge videre på det ekstremt stærke fundament, som virksomhedens historie har fået skabt.
Laboratoriefaciliteter i Kina
– Vores logistik og supply chain er også afgørende – ikke kun for kunderne, men selvfølgelig også for os selv. Lokalkontorerne sidder jo med den daglige kontakt til kunderne, og som følge af det lokale islæt forventer kunderne også en solid support i form af hurtige prototyper og ordrer, som bliver eksekveret til tiden. I de tilfælde, hvor tiden er afgørende, kan det ske, at prototyper fra Kina trods flytransport og korte turnaround-tider ikke er hurtig nok, men så kan vi jo blandt andet trække på vores kolleger hos MMAB – Malmø Mönsterkort AB – og det er jo kun lige på den anden side af Øresundsbroen, så det kan vi klare med lynets hast, fortæller Tina Pedersen.
Icape opererer med et kontor i hvert større land i Europa, og virksomheden er også godt kendt i resten af Europa. De europæiske producenter tegner sig typisk for de mindre, men hurtige ordrer, mens volumenopgaverne bedst klares af de kinesiske producenter, der meget effektivt understøtter de lokale kontorer. I øvrigt råder Icape i Kina over omfattende laboratorie- og kvalitetssikringsfaciliteter. De medvirker til at dokumentere, at kvaliteten stemmer helt overens med det, som de lokale Icape-kontorer garanterer kunderne.
– Jeg synes, at vi har ramt en god balance mellem udviklings-support, traditionelle danske SME-kvaliteter, adgang til et stort internationalt produktionsnetværk og selvfølgelig også en stærk supply chain. Hen over tre år har vi formået at ”skynde os langsomt” i en sådan grad, at vi har formået at holde fast i de parametre, der tidligere har været styrker hos Møn Print, selv om vi i dag nu indgår i den globale Icape-koncern som Icape Denmark, slutter Tina Pedersen.
Billedtekst:
Fra venstre: Tina Pedersen, Henrik Jensen, Jan Husen og Lis Froger beviser, hvordan årtiers erfaring fra tæt dansk support af printmarkedet kan parres med styrkerne fra den internationale Icape-koncern. Vejen hertil har taget tre år, men det har været en styrke at ”skynde sig langsomt”.
SEPARAT HISTORIE I GUL BOKS:
EU: Forbud mod FR-4 gør skrottede print spiselige
Trods EU’s erklærede mål om at deregulere sig selv opstår der hele tiden nye krav og forordninger – ikke mindst mod elektronikbranchen. Nyeste tiltag er en udfasning af FR-4, der af en arbejdsgruppe i EU er blevet defineret som ”miljøfarligt substrat til trykte kredsløb”. Det betyder, at der forventet er sat en dato for udfasning af FR-4-print senest den 1. april 2026, uanset om elektronikbranchen har fundet et alternativ eller ej. Tanken er, at det hidtil så altafgørende substrat i fremtiden skal erstattes af en løsning, der kan indgå i den cirkulære produktion og dermed genanvendes – også til helt andre formål end de oprindeligt tiltænkte. Jan Husen fra Icape Denmark er med i en gruppe, der eksperimenterer med forskellige nye løsninger:
– Frem for bare at brænde print efter end-of-life har vi opdaget helt nye muligheder for brugen af skrottede print, hvis vi bare anvender andre materialer. Majsmel har vist sig at fungere forbavsende godt. Bagte print baseret på det meget sukkerholdige majs giver et termisk og produktionsteknisk substrat, der er robust ved ætsning, via placering af vias og conformal coating. De mekaniske egenskaber er også fremragende, og mange kender måske allerede brugen af majsmel fra 3D-printere. Efter endt brug kan SMD-komponenter let afloddes, coating og loddemasker trækkes af, og kobberet strippes. Tilbage er kun substratet, som kan pulveriseres. Svenske virksomheder har med stort held brugt substratresterne til knækbrød. Den såkaldte ”Printknäcka” har været beta-prøvet hos svenske forbrugere, der har været glade for både smag, og den meget lange tid som print-knækbrødet kan ligge på hylderne uden at blive dårligt, fortæller Jan Husen.
Billedtekst:
Jan Husen med et eksempel på en FR-4 erstatning, hvor printsubstratet i stedet er baseret på majsmel. Det kan blive til knækbrød efter endt brug – selvfølgelig med stripping af printet, aflodning og pulverisering af substratet.