Mandag den 14. oktober er ’International E-Waste Day’, og derfor også en kærkommen lejlighed til at få smidt alt det gamle elektronik sendt videre i livsforløbet – enten direkte til genbrug eller genanvendelse.
Og der skulle være rigeligt at tage af – ikke mindst hos os danskere. Vi har nemlig et af de højeste elektronikforbrug i verden. Udover at vi således gør vores til, at der i 2030 vil være 82 mia. kg elektronikaffald om året på globalt plan i følge FN, er der også et betydeligt potentiale, for rigtig meget elektronik kan genbruges, og stort set alle materialerne kan genanvendes.
Desværre vokser mængden af elektronikaffald fem gange hurtigere end mængden af elektronik, der genanvendes eller genbruges.
Det enorme elektronikforbrug kombineret med manglende genbrug af produkter eller genanvendelse af materialer er en stor udfordring – ikke mindst her i Danmark, hvor vi i gennemsnit smider 24,8 kg elektronikaffald pr. indbygger ud om året, hvilket er 40 % mere end EU-gennemsnittet og 210 % højere end det globale gennemsnit.
– Der er et betydeligt overforbrug og ressourcespild, og det udgør en trussel for vores fælles fremtid. Den gode nyhed er, at vi kan gøre noget ved det. Vi kan få vores elektronik til at holde længere i stedet for hele tiden at købe nyt, og vi kan prioritere at købe genbrugsprodukter, når vi har muligheden for det. Nu og her er det meget vigtigt, at vi sorterer vores elektronikaffald korrekt, så det kan blive genbrugt eller genanvendt så hurtigt som muligt. Får vi indarbejdet disse adfærdsmønstre i vores hverdag, kan vi nedbringe og måske på sigt helt eliminere den afgrundsdybe kløft, der i øjeblikket er mellem forbrug og tilgængelige naturressourcer, siger Morten Harboe-Jepsen, direktør i Elretur.
Temaet for IEWD 2024 er ”Retrieve, Recycle & Revive” (Indsaml, Genbrug & Genopliv). Bag IEWD står WEEE Forum og dets medlemmer, herunder Elretur, som alle er non-profit organisationer, der håndterer producentansvar på vegne af virksomheder i hele Europa. WEEE er en forkortelse for ”Waste from Electrical and Electronic Equipment”.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at over halvdelen af danskerne lader den gamle telefon ligge i skuffen, når de køber en ny. Det samme gør 40 % med deres gamle tablet. Samtidig er det kun henholdsvis 17 % og 19 %, der afleverer deres telefon eller tablet til genbrug og genanvendelse.
I europæiske husholdninger er der i gennemsnit 74 elektronikprodukter (lamper ikke inkluderet), og der ligger sammenlagt 700 mio. funktionelle telefoner gemt og måske glemt i skufferne. En stor barriere for at aflevere gammel elektronik er, at produkterne kan indeholde private oplysninger, som man ikke vil have, at uvedkommende får adgang til.
– Du kan trygt aflevere personlig elektronik i Elreturs bure på genbrugspladserne. Hvis vi vurderer, at en telefon eller computer kan genbruges, bliver den renset for data og klargjort under meget kontrollerede forhold, der følger GDPR-reglerne. Alternativt bliver den skilt fuldstændig ad, så materialerne kan blive genanvendt. Men denne proces kan selvfølgelig kun finde sted, hvis elektronikken bliver indleveret på genbrugspladserne, og her er d. 14. oktober en rigtig fin anledning til at gennemgå skuffer og skabe, så elektronikken kan komme tilbage i kredsløbet og gøre gavn, siger Morten Harboe-Jepsen.