
Green Power Denmark har tirsdag underskrevet en såkaldt Memorandum of Understanding med sin ukrainske søsterorganisation UWEA (Ukrainian Wind Energy Association) på den årlige WindEurope-konference. Heri fremgår det, at brancheorganisationerne vil samarbejde om at styrke landets forsyningssikkerhed og bistå arbejdet med at genoprette energiinfrastrukturen, der er svært beskadiget efter flere års krig mod Rusland.
“Hvis vi på nogen måde kan støtte Ukraine med landets genopretning, så gør vi det uden tøven. Green Power Denmark står klar til at dele vores og den danske branches verdensførende viden om udvikling og opstilling af vind, fordi potentialet for vedvarende energi er enormt. En gennemgribende grøn omstilling af Ukraines energisystem er den eneste rigtige vej frem for at sikre landets fremtidige energiforsyning. Jeg er glad for, at vi med denne aftale kan styrke samarbejdet mellem danske og ukrainske energivirksomheder. Vi vil gøre vores for at styrke Ukraines uafhængighed og sikkerhed på energiområdet,” siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
Før Ruslands invasion var Ukraines elproduktion domineret af atomkraft, kul og gas, hvilket gjorde landets energisystem ufleksibelt og dybt afhængigt af importeret energi. Genopbygningen af Ukraines energisystem giver mulighed for at skabe en gennemgribende grøn omstilling og bygge ud med solceller og vindmøller, både på land – og på sigt til vands i Sortehavet.
I UWEA ser formand Andriy Konechenkov frem til samarbejdet, der vil ruste den ukrainske energisektor til en grønnere fremtid – og en mere sikker og robust energiforsyning.
– Ukraine går igennem hårde tider. Krigen har beskadiget vores energisystem, men den har ikke knækket vores vilje. Vi genopbygger, og vedvarende energi spiller en nøglerolle i den proces. Vindenergi handler ikke kun om energi – det handler om modstandsdygtighed, uafhængighed, sikkerhed og fred. Danmark er en verdensleder inden for vindenergi, og vi er derfor stolte af at kunne styrke vores partnerskab, siger Andriy Konechenkov.
Konkret skal de to lande bl.a. udveksle erfaringer og ekspertise om udviklingen af vindenergi, ligesom Green Power Denmark og UWEA også vil udvikle træningsprogrammer, workshops og studieture for ukrainske energiaktører.
– Dansk ekspertise, teknologi og investeringer kan hjælpe Ukraine med at udvikle både land- og havvind. Green Power Denmarks støtte er et stærkt signal om, at Ukraine er klar til at bevæge sig fremad trods de udfordringer, vi står over for, siger Andriy Konechenkov.
– Ukraine har sat et yderst ambitiøst mål om at udbygge landets forsyning af grøn og uafhængig energi fra bl.a. vindmøller frem mod 2030. Den målsætning har vi værktøjerne til at hjælpe med at indfri. Der er derfor ingen tid at spilde, og der er ingen grund til at vente på en afslutning på krigen. Ved at styrke samarbejdet allerede nu sikrer vi, at Ukraine står stærkest til at fortsætte den grønne omstilling på lang sigt, siger Kristian Jensen.
Den nye erklæring mellem den danske og ukrainske vindbranche bygger ovenpå et i forvejen stærkt myndighedssamarbejde på energiområdet mellem Danmark og Ukraine. Siden 2014 har Energistyrelsen i samarbejde med ambassaden i Ukraine bidraget med konkrete erfaringer og hjulpet med at opbygge ukrainsk viden og kapacitet inden for bl.a. energieffektivitet, langsigtet energiplanlægning og integration af vedvarende energi i det ukrainske energisystem fra særligt vind og sol.
FAKTA
– Green Power Denmark og UWEA (Ukrainian Wind Energy Association) har 7. april underskrevet en såkaldt Memorandum of Understanding, hvori et koordineret og ambitiøst samarbejde mellem de to brancheorganisationer etableres.- Samarbejdet mellem Green Power Denmark og UWEA bygger videre på det stærke myndighedssamarbejde for energi mellem Danmark og Ukraine, der blev etableret i 2014. Samarbejdet drives af Energistyrelsen og er forankret i henholdsvis det ukrainske Ministry of Energy samt Ministry of Infrastructure.- Siden Ruslands invasion af Ukraine, har Danmark leveret akut teknisk bistand og energiudstyr til det krigshærgede land for bl.a. at styrke landets forsyningssikkerhed.- Ukraine har sat et ambitiøst mål om at udbygge landets kapacitet fra vedvarende energi med 24 GW i 2030.- Danske virksomheder bistår allerede med at udbygge vedvarende energi i Ukraine. Vestas er blandt de virksomheder, der engagerer sig i udbygningen af vind i landet. Senest har Vestas modtaget en ordre om at levere 64 vindturbiner med en samlet kapacitet på 384 MW som del af det såkaldte Tyligulska-projekt. Den samlede kapacitet for projektet når næsten 500 MW.