I det naturskønne Børkop ligger Johansens Planteskole, som er en af landets største planteskoler, der sælger planter til professionelle aktører i skov-, have- og anlægssektoren i både Danmark og Europa.
− På Johansens Planteskole arbejder vi inden for den grønne sektor, og det betyder, at der er mange manuelle opgaver, og det er nogle tunge løft, man laver, fortæller Anders fra Johansens Planteskole.
Derfor har planteskolen nu rettet blikket mod automatisering.
− Vi overvejer at automatisere med robotter af to årsager. Den ene er at øge effektiviteten, og den anden er at skabe et bedre arbejdsmiljø blandt vores ansatte. Ved at være med i et udviklingsforløb hos Teknologisk Institut får vi øjnene op for, hvad der egentlig findes på markedet, og hvilke områder, vi kan forbedre os på, siger Anders.
Fremtidens robotteknologi
Det kan nogle gange være svært at se skoven for bare træer – og især når det kommer til teknologi, og hvad den kan hjælpe med.
Derfor blev Johansens Planteskole en del af et Test Before Invest-forløb hos Teknologisk Institut – igennem EU-projektet EDOcobot.
– Hvis vi selv skulle have undersøgt et så stort nyt marked, så ville det kræve meget store ressourcer for os. Ved at gå sammen med Teknologisk Institut er vi sammen med en samarbejdspartner, som er skarp på området og eksperter inden for robotteknologi og den udvikling, vi ser ind i i fremtiden, fortæller Anders.
Overrasket over automatiseringsmuligheder
Planteskolen havde et ønske om, at en robot skulle binde plantebundterne for derefter at pakke dem på paller.
Det har planteskolen gennem forløbet fået hjælp til at teste, hvor robotter og flere gribeværktøjer er blevet afprøvet på deres specifikke proces.
– I løbet af det her forløb har det overrasket os, hvilke forskellige muligheder Teknologisk Institut har præsenteret os for. Det er blandt andet forskellige gribearme, som gør, at vi kan tage bundterne mere skånsomt for planterne, siger Anders.
Test før I investerer: Kan det automatiseres?
Hvis du som Johansens Planteskole også vil give din virksomhed et løft med robotteknologi, så tilbyder nogle af Danmarks førende robotspecialister fra Teknologisk Institut lige nu at teste, om jeres manuelle proces kan automatiseres og hvilken teknologi, det kræver.
Det sker gennem projektet EDOcobot, som udspringer af et europæisk initativ, der på dansk jord ledes af Erhvervshus Fyn i samarbejde med Teknologisk Institut, Odense Robotics samt det Syddanske EU-Kontor (SDEO) og Enterprise Europe Network (EEN) – medfinansieret af Den Europæiske Union og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Små og mellemstore produktions- og logistikvirksomheder kan således gennem et testforløb opnå:
– Hjælp til at identificere automationspotentiale i din virksomhed
– Adgang til Teknologisk Instituts robotfaciliteter og uvildige eksperter
– Test af konkrete robotløsninger – før I investerer
– Træning af medarbejdere
– Udvikling af en cobot-prototype tilpasset din virksomheds behov
– Sparring om finansiering til jeres kommende cobot