Dansk Solcelleforening har trukket nye data fra Energistyrelsen for udbygningen af solkraft for 1. kvartal 2025, og der er grund til at rynke brynene. For selvom der er tale om moderat vækst i udbygningen af solkraft i Danmark, går det alt for langsomt, er konklusionen. Der er behov for et temposkifte, lyder det fra solcellebranchen.
– Hvis vi skal sikre en omkostningseffektiv grøn omstilling i en tid med forsinkelser i udbygningen af elnettet, kræver det, at fleksibiliteten i elsystemet udvides og aktiveres på tværs af aktørtyper og områder, understreger Flemming V. Kristensen, formand for Dansk Solcelleforening.
Solcellebranchen mener at den eksisterende infrastruktur i langt højere grad kan udnyttes ved regulatorisk at tilskynde til lokal samplacering af produktion og forbrug og gøre det muligt for store virksomheder at energidele og sælge strøm til naboer i lokalområdet, og samtidig gøre det mere attraktivt at etablere lokale energifællesskaber.
– Danmark har en stærk position til at udvikle og eksportere løsninger, der understøtter lokale og fleksible energisystemer. Det er ikke kun nødvendigt herhjemme, men også efterspurgt udenfor Danmarks grænser, uddyber Flemming V. Kristensen.
Fleksibilitet er allerede i dag en central del af balancen mellem elforbrug og -produktion, som kan reducere dyre investeringer i udbygning og forstærkning af elnettet. Med den stigende andel af sol- og vindenergi – som producerer uafhængigt af forbrugsmønstret – bliver fleksible løsninger kun vigtigere.
Dansk Solcelleforening peger derfor på behovet for at udvide værktøjskassen:
– Industri- og erhvervsområder skal kunne energidele egenproduceret strøm fra solkraft på tværs og det skal være økonomisk attraktivt at udnytte synergier mellem produktion og forbrug inden for lokale, geografisk afgrænsede områder.
– Kommuner skal kunne energidele egenproduceret strøm mellem egne kommunale institutioner indenfor kommunegrænsen og det skal være økonomisk rentabelt, uden bureaukratiske krav om selskabsdannelse.
– Energifællesskaber og private forbrugere skal i højere grad understøttes med regulatoriske vilkår og betingelser for egenproduceret energideling, der også gør det let og økonomisk attraktivt for mindre forbrugere at levere fleksibilitet til det kollektive elnet.
Ikke mindst skal tarifsystemet saneres, for det nytter ikke at netselskabernes trækker tæppet væk under solcellerne og forringer business-casen for lokal produceret strøm med høje tariffer, der stiller egenproducenter ringere end almindelige kunder.
Dansk Solcelleforening opfordrer politikere, energiselskaber og forbrugere til at få øjnene op for det store potentiale, der ligger i nye fleksible løsninger.
Fleksible løsninger kan øge tempoet i udbygningen af solkraft, og samtidig nedbringe dyre investeringer til udbygning og forstærkning af elnettet. Ikke mindst nedbringer lokale energiløsninger betydelige omkostninger til nettab i forbindelse med transport af strøm over lange afstande.
Kontakt: Flemming V. Kristensen, Formand for Dansk Solcelleforening, mail: flemming@fksol.dk
Dansk Solcelleforening
Dansk Solcelleforening er en brancheforening, der samler eksperter på området for solceller og beslægtede teknologier. Dansk Solcelleforening repræsenterer solcellebranchen bredt fra fabrikanter, rådgivende ingeniører, installatører, VE-udviklere af store anlæg på land til solcellevirksomheder, der installerer solceller på tagflader af industri- og erhvervsvirksomheder, på offentlige bygninger og husstandstage.