Når valget går i gang om præsidentposten i USA, så bliver det på mange måder en neglebidende oplevelse for både Europa og resten af verden. Med vores europæiske holdning til politisk ordentlighed og fokus på sagen snarere end personen, så kan det være vanskeligt at forstå, hvordan pokker nogen overhovedet vil stemme på Trump til verdens nok mest magtfulde embede. Svaret på dét spørgsmål er nok, at den gennemsnitlige amerikaner ser Trump som en langt mere effektiv løsning på mange af både USA’s og verdens problemer – og tilsidesætter vi enhver form for social forståelse, er det nok en vis sandhed. Samtidigt frygter alle verdens gale hunde i diktaturstater kloden rundt en Trump i Det hvide Hus. Han er i manges optik meget svær at placere logisk.
I vores konsensusprægede og ret socialdemokratiske Europa er Trump derimod en katastrofe – tilsyneladende. Trump vil uden tvivl styrke handelssanktionerne mod Kina, hvilket faktisk kan være gavnligt for europæisk industri – med mindre selvfølgelig, at Kina tæppebomber den kinesiske produktion med subsidier og dermed skal en lavprisbølge, som EU i sagens natur må modvirke. Men fra forbrugernes synspunkt vil det nok være positivt. Harris vil nok derimod være langt mere ”europæisk” i sin tankegang, mere business-as-usual og lettere at forstå med afsæt i de bløde værdier, som kendetegner Europa.
Det kommer uden tvivl også til at gælde for eksporten til USA. 14 år med demokraterne ved roret i USA har gjort USA til et ekstremt lukrativt marked for Europa – og Danmark ikke mindst. USA er nu vores største eksportmarked, og det er ikke mindst de grønne løsninger, som amerikanerne har været ivrige efter at købe. Det har sat turbo på en stor del af blandt andet danske grønne energiløsninger, som har haft meget positiv fokus blandt demokratiske politikere i USA, som er fortalere for elektrisk transport, bæredygtig energi, cykler og andre løsninger, der har ekko i Danmark. Hvor Harris nok vil fortsætte ad et spor, som vil være gavnligt for dansk industri, så er det sværere at se Trump fortsætte ad den linje. Den lille trøst for dansk industri er, at USA i stigende grad – og med republikanerne ved roret – vil komme til at slås mod diabetes og overvægt, hvad der er trist for amerikanerne, men pokkers godt for Novo, der kan rose sig af at holde en stor del af den amerikanske middelklasse i live med sine medicinske løsninger. Men det ville selvfølgelig være bedre at sælge noget effektiv og verdensændrende teknologi til amerikanske kunder.
Det er svært at se, hvordan Harris som outsider, kvinde og af afroamerikansk afstamning vil kunne slå Trump, men Biden havde alt andet lige sat sig selv skakmat. Odds taler nu for Trump – med et stærkt republikansk senat i ryggen – og vi må i det tilfælde, at Trump vinder, håbe, at en ny amerikansk regering husker, at Danmark er en historisk god ven af USA, så de fortsat køber vores produkter i rigelige mængder – også vindmøller og grønne energiløsninger – samt husker deres vitale rolle som den suverænt største magtfaktor i NATO.
Vi holder selvfølgelig øje med udviklingen på det amerikanske marked – og hvordan det går med samhandlen inden for elektronik og energiløsninger, både i Aktuel Elektronik på tryk på http://www.elektronikfokus.dk.