Så trist, som det end måtte lyde, så er Verden reelt i krig. Men i en stadigt mere virtuel Verden bliver fjendebilledet også mere diffust og derfor… virtuelt. Seneste eksempel på et globalt angreb på den stabile verden er Wannacry-ransomwaren, der i maj måned angreb Windows-software i 99 lande.
Ifølge Golan Ben-Oni, der er cybervirusekspert i virksomheden IDT Corp., har vi foreløbigt kun set toppen af isbjerget, og der lurer potentielt vira, som vil kunne underminere vitale funktioner i samfundet som infrastrukturen, forsyning af el og vand, hospitalselektronikken eller mange andre faciliteter, der er bundet op med kommunikerende elektronik.
Wannacry var et usædvanligt ondsindet angreb i ransomware-kategorien, hvor hackeren tager kontrollen over en computer eller elektronikken og afkræver “løsepenge” for at give brugeren kontrollen eller data igen. Typisk er beløbet inden for en moderat grænse, hvilket får ofrene til at betale. Afregningen sker som regel i Bitcoins, og udsigten til de stadigt flere potentielle angreb – og den endelige mængde rådige Bitcoins – får kursen på den virtuelle valuta til at eksplodere.
Den største risiko er den tilsvarende eksplosive udbredelse af IoT-applikationer, hvor beskyttelsen i edgen er forholdsmæssigt minimal – og i bedste fald med en AES128-kryptering. Udsigten til 50 milliarder kommunikerende stykker elektronik allerede i år 2020 giver hackere et utal af bagindgange til computere i de højere hierarkier.
Opgaven med at imødegå hackere bliver gjort vanskelig, da fjenden er stort set usynlig. Graderne af hackerangreb varierer fra spasmagere over økonomisk kriminelle organisationer til radikale religiøse og politiske grupper til egentlige nationer – ingen nævnt, ingen glemt – som vil destabilisere civiliserede lande.
Inden for Danmarks grænser arbejder blandt andre FE, Forsvarets Efterretningstjeneste, med at opbygge en cyberhær, som skal kunne gå til modangreb på hackere, som truer det danske samfund eller vores allierede. FE’s CNO-division (Computer Networks Operations) leder derfor også efter IT-specialister og gerne med hacker-erfaring, som kan indgå i det nationale beredskab.
Man må derfor håbe på, at alle de kommende messer, som anpriser mulighederne i IoT-miljøet, også bringer løsninger, der kan minimere risikoen for hacker-angreb i fokus.